nieuws

Unibail-Rodamco trekt Nederlandse index in het rood

Financieel

Unibail-Rodamco trekt Nederlandse index in het rood
Leidsenhage, eigendom van Unibail-Rodamco, na herontwikkeling en uitbreiding.

De vastgoedhoek aan het Damrak heeft 2017 afgesloten met een verlies van 1,03 procent. De Nederlandse vastgoedaandelen bungelen daarmee helemaal onderaan in de EPRA Eurozone-index. De eurozonegraadmeter boekte over het hele jaar gemeten een plus van 17,66 procent.

De beroerde prestaties van Nederlands beursgenoteerd vastgoed zijn best merkwaardig omdat ons land  kan bogen op ongeveer de hardst groeiende economie van Europa en internationale vastgoedbeleggers in de rij staan voor Nederlandse stenen. Terwijl ook  alle indicatoren voor 2018 op groen staan.

Veel gehoorde reden voor de ‘Dutch discount’  op de beurs vormt de eenzijdige focus van de Nederlandse fondsen op winkelvastgoed. Maar dat is ‘bij nadere beschouwing slechts een deel van de verklaring. De extreem zware weging van winkelcentrumbelegger Unibail-Rodamco, beurswaarde 21 miljard euro, is een minstens zo belangrijke oorzaak van het jaarverlies, meent ING-analist Jaap Kuin. De Frans-Nederlandse gigant is op z’n eentje bijna net zoveel waard als de overige vijf Nederlandse vastgoedfondsen bij elkaar.

Sinds de op 12 december aangekondigde overname van het Australische Westfield heeft de kolos 6 procent van zijn beurswaarde moeten inleveren en dat trekt de EPRA Nederland index omlaag. Het overnamebod bedraagt 24,7 miljard dollar ofwel bijna 21 miljard dollar. Een aantal beleggers vindt dat teveel geld. Ook zijn er enkele technische verklaringen.

Kuin heeft zelf  nog geen definitieve visie op de overnameplannen geformuleerd, zo laat hij weten. Volgens hem ontbreekt  bij ING vooralsnog een helder inzicht in de lange termijn groeimogelijkheden van de nieuwe combinatie. Hiertoe spitten Kuin en zijn mensen momenteel de omvangrijke Westfield-portefeuille  door. Ook wordt door marktvorsers reikhalzend uitgezien naar  de jaarresultaten die Unibail-Rodamco op 31 januari zal publiceren.

Om koers technische redenen verlaagde ING  vlak voor de kerst de rating op Vastned van ‘buy’ naar ‘hold nadat het aandeel een rit had gemaakt sinds het dieptepunt van 33 euro in 2017  naar 42 euro. Na de ratingwijziging daalde de koers met enkele euro’s, maar trekt inmiddels weer wat aan. Het bod dat Vastned Retail medio deze maand aangekondigde op alle aandelen in Vastned Retail Belgium die het beursgenoteerde vastgoedfonds nog niet in bezit heeft noemt  Kuin ‘een logische stap’. Het resterende belang van 34,51 procent omvat 1,75 miljoen aandelen.

De vastgoedanalisten van J.P. Morgan in Londen prefereren dit jaar continentale fondsen boven Britse, vanwege de aantrekkelijkere waardes en de betere economische vooruitzichten, zo schrijven zij in hun outlook. Wereldhave, Klépierre, Gecina en Merlin behoren dit jaar tot de favorieten. De aanbeveling op het zwaar ondergewaardeerde Wereldhave gaat omhoog van ‘hold’ naar ‘buy’. Een behoorlijke ommezwaai. De Amerikaanse bank was tot dusverre behoorlijk negatief  over de vooruitzichten van dit Nederlandse winkelcentrumfonds. Thans worden echter lovende woorden gewijd aan het nieuwe landenteam in Frankrijk dat  goede vooruitgang boekt bij het stuk voor stuk optimaliseren van de winkelcentra. Lof is er ook voor de uitrol van Wereldhavens langetermijnstrategie (Proposition 2030) om meer beleving in de winkelcentra te brengen dan louter winkelen. Ook zien deze Londense analisten  in  z’n algemeenheid toch meer muziek in fysieke winkels.

De recente aan-en verkopen van Eurocommercial vielen bij de meeste analisten in goede aarde. De Amsterdamse onderneming, actief in Zweden, Frankrijk en Italië, rondde deze maand de aankoop af van het voor 116 miljoen euro verworven winkelcentrum Valbo in Zweden.

Auteur Erik Wiegerinck. Deze aflevering van de rubriek Aanbevelingen Analisten is gepubliceerd in het januarinummer van Vastgoedmarkt.

 

Reageer op dit artikel