nieuws

Serviced Apartments snelst groeiende segment hotellerie

Financieel

Serviced Apartments snelst groeiende segment hotellerie

De markt voor serviced apartments is het snelst groeiende segment binnen de hotelindustrie in Nederland, blijkt uit een nieuw markrapport van Horwath HTL.

Het aantal aanbieders van serviced apartments is de afgelopen drie jaar exponentieel toegenomen. Mede dankzij de toename van het aanbod, is ook de vraag sterk gegroeid. Hierdoor zijn zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs van serviced apartments gestegen.

Het rapport is op 24 januari 2018 gepresenteerd tijdens Serviced Apartment Summit Europe: Recharge 2018 in Zoku Amsterdam.

De bezettingsgraden en kamerprijzen van serviced apartments zijn gestegen in 2017, ondanks de snelle groei in het aanbod. De gemiddelde bezettingsgraad steeg van 73 procent in 2016 naar 79 procent in 2017. De gemiddelde kamerprijs steeg van 119 naar 126 euro. De stijgingen resulteren in een 15 procent hogere omzet per appartement, van 87 in 2016 tot 100 euro in 2017.

Voor 2018 projecteren bijna alle geënquêteerde serviced apartments aanbieders een verdere stijging van bezettingsgraad en gemiddelde kamerprijs. Hierdoor stijgt de omzet per appartement naar verwachting nog eens met 6 procent in 2018.

In 2017 was circa 60 procent van de service apartments gasten zakelijk gerelateerd, terwijl 40 procent toeristische gasten waren. In Amsterdam is het aandeel toeristen groter dan in andere steden. Traditioneel waren serviced apartments primair gericht op zakelijke en overheidsgasten, die meerdere maanden verbleven gedurende tijdelijke of nieuwe aanstellingen. Privégasten maakten gebruik van serviced apartments voor tijdelijk verblijf na een ramp of een scheiding, of tijdens een verbouwing.

De laatste jaren hebben serviced apartments zich meer op de hotelmarkt begeven, en worden naast langere verblijven ook kortere verblijven van één tot vijf nachten toegestaan. Als gevolg hiervan richten serviced apartments zich ook op de toeristische markt, en concurreren ze rechtstreeks met hotels.

De markt voor serviced apartments in Nederland wordt gedomineerd door 27 grote aanbieders, met in totaal ruim 3.500 appartementen. Hiervan ligt 56 procent (1.900 appartementen) in de Metropoolregio Amsterdam. In de afgelopen 3 jaar zijn zeker 17 nieuwe vestigingen met serviced apartments geopend, met in totaal ruim 2.000 appartementen. Recent zijn vestigingen geopend door lokale onafhankelijke ondernemers (zoals Cityden Up, Zoku en Hotel2Stay), door hotelketens (zoals Amrâth Apart-Hotel, Premier Suites Plus en Element) en door internationale serviced apartments aanbieders als B-aparthotel en Eric Vökel. De snelle groei houdt naar verwachting de komende jaren aan. Minstens 12 nieuwe vestigingen staan op de planning, met een totaal van minstens 1.100 nieuwe appartementen tot 2020.

 

Reageer op dit artikel