nieuws

Recordaantal hypotheken verstrekt

Financieel

Recordaantal hypotheken verstrekt

HDN heeft in 2017 een recordaantal aanvragen van 374.677 hypotheken geregistreerd. Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg met 3,7 procent naar 237.000 euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van HDN (Hypotheek Data Netwerk). De geografische verschillen zijn groot, mede als gevolg van het schaarse woningaanbod en de huizenprijzen. Met name in de Randstad nam het aantal hypotheek-aanvragen via HDN af. Hypotheken met NHG zijn vorig jaar minder verstrekt in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht als gevolg van de stijgende woningprijs. Het aandeel starters is het afgelopen jaar sterk teruggelopen, mede vanwege de hoge huizenprijs.

Woningen werden in Nederland gemiddeld 6,8 procent duurder naar 310.000 euro. Bij één op de drie hypotheekaanvragen zijn ondernemers en zzp’ers betrokken; zij lenen gemiddeld 30.000 euro meer en zij kopen duurdere woningen van gemiddeld 337.000 euro. Het aantal zzp’ers dat een hypotheek kreeg, groeide in 2017 met 29 procent ten opzichte van 2016. Een starter neemt bijna 30.000 euro eigen geld mee voor een nieuwe woning. Een doorstromer het dubbele.

Reageer op dit artikel