nieuws

Een na grootste Britse bouwer failliet

Financieel

Een na grootste Britse bouwer failliet
Carillion-logo

Carillion – het een na grootste bouwbedrijf van het Verenigd Koninkrijk – stevent na mislukte reddingsgesprekken af op een faillissement. BAM onderzoekt ‘eventuele kansen’ die voortvloeien uit het bankroet.

Het Britse bouwbedrijf Carillion heeft al stappen gezet om het bedrijf te liquideren. Afgelopen weekeind heeft Carillion nog gesproken met de overheid over een noodinjectie van 300 miljoen pond om de onderneming overeind te houden. Het bestuur van Carillion laat echter weten dat de gesprekken met de overheid en kredietverstrekkers niks hebben opgeleverd. De Britse regering is niet bereid om geld te steken in een redding.

Het bouwbedrijf heeft een schuldenlast van 900 miljoen pond en kampt met een pensioengat van nog eens 589 miljoen pond. De bouwer zal daarom een aanvraag indienen voor onmiddellijke liquidatie, waarna een curator wordt aangesteld. Carillion telt wereldwijd 43.000 werknemers, waarvan 20.000 in het VK. De overheid zal wel financiering beschikbaar maken om te zorgen dat de diensten die het bedrijf levert aan de publieke sector door kunnen gaan.

Het bedrijf heeft meerdere winstwaarschuwingen gegeven na projectvertragingen en kostenoverschrijdingen. De beurskoers is de afgelopen zes maanden met 90 procent gedaald. De aandelenhandel is inmiddels opgeschort. Oppositiepartij Labour plaatst grote vraagtekens bij de gang van zaken rond Carillion. Premier Theresa May laat via een woordvoerder weten dat ‘belastingbetalers niet een bedrijf uit de private sector horen te redden’.

Bouwbedrijf BAM zegt ‘kritisch’ te kijken naar eventuele kansen die ontstaan door het omvallen van Carillion. Nederlands grootste bouwbedrijf – ook actief in het VK – is niet actief op zoek naar mogelijkheden om delen van de boedel van Carillion over te nemen. Volgens BAM heeft de ondergang van Carillion geen direct effect op het bedrijf, omdat er geen samenwerkingsverbanden zijn tussen beide ondernemingen.

Reageer op dit artikel