nieuws

Bezwaar tegen commerciële dochter De Key

Financieel

Bezwaar tegen commerciële dochter De Key
Amsterdams woningbezit De Key

Huurdersvereniging Arcade heeft bezwaar aangetekend tegen de oprichting van een commerciële woningdochter van woningcorporatie De Key.

De Key heeft van minister van Wonen Kajsa Ollongren toestemming gekregen tot oprichting van de besloten vennootschap Lieven de Stad. In deze bv plaatst De Key 600 sociale huurwoningen, die het bij mutatie op de vrije markt wil verhuren aan woningstarters. Arcade, de huurdersvereniging voor huurders van De Key, is samen met zeven lokale Amsterdamse huurdersverenigingen hiertegen in bezwaar gegaan. Ze vrezen voor verkleining van de sociale woningvoorraad in Amsterdam.

De belangen van zittende huurders die nu onder Lieven de Stad vallen, zijn volgens Arcade onvoldoende gewaarborgd. De goedkeuring voor deze oprichting betekent feitelijk een toestemming voor de koerswijziging van De Key. De goedkeuring zet bovendien de deur open voor andere ingrijpende wijzigingen in de voorraad huurwoningen van De Key. Zij stelt grote woningen en woningen geschikt voor ouderen niet langer beschikbaar voor gezinnen respectievelijk ouderen.

De Key is volgens Arcade van plan om zeven seniorencomplexen te verkopen. Hierover zouden al gesprekken gaande zijn met andere woningcorporaties. Het gaat in totaal om 350 woningen. De woningcorporatie zegt de opbrengst aan te wenden voor nieuwbouw. Zo realiseert De Key vanaf 2019 275 sociale huurwoningen in de Houthavens in Amsterdam.

Reageer op dit artikel