nieuws

Beleggers krikken vastgoedallocatie op naar 10,2 procent van totale portefeuille

Financieel

Beleggers krikken vastgoedallocatie op naar 10,2 procent van totale portefeuille

Beleggers over de hele wereld blijven tuk op vastgoed. 65 procent van de mondiale beleggers wil de komende twee jaar de allocatie naar vastgoed verhogen naar een niveau van gemiddeld 10,2 procent van de totale beleggingsportefeuille.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de Europese branchevereniging voor niet-genoteerd vastgoed INREV en vastgoedorganisaties in Azië en Noord-Amerika waaraan 322 vermogensbeheerders en beleggers uit 27 landen meededen met een gezamenlijke vastgoedportefeuille 427 miljard euro. Voor dit jaar verwachten zij tenminste 51 miljard euro te investeren in vastgoed.

Als toplocatie in Europa wordt het Verenigd Koninkrijk het meest genoemd, op de voet gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Nederland deelt een eervolle vierde plaats met Spanje, laatstgenoemd land moest een jaar geleden nog genoegen nemen met een negende plaats. De hoge score van het Verenigd Koninkrijke verbaasden veel deelnemers aan de beleggersbijeenkomst van INREV in Amsterdam, waar de uitkomsten van het Investors Intention Survey 2018 woensdagavond werden gepresenteerd. Dit gezien de brexit. Door de val van het pond, is Brits vastgoed weliswaar een stuk goedkoper geworden voor internationale beleggers, maar ook risicovoller door de oplopende inflatie, slechtere economische vooruitzichten en rentestijgingen.

De meeste Nederlandse institutionele vastgoedbeleggers tonen nog altijd een duidelijke voorkeur voor een laag risicovolle ‘core’ beleggingsstrategie. Met die risicoaversie loopt Nederland uit de pas. De helft van de beleggers prefereert  in Europa een meer risicovolle value add strategie. Ook de nog risicovollere opportunistische strategieën stegen in de belangstelling in de zoektocht naar rendement. Voor 18,8 procent van de beleggers is dat de favoriete strategie in 2018, een jaar geleden was dat slechts 10,5 procent.

50 procent van de beleggers verwacht dit jaar meer te beleggen in niet-genoteerde vastgoedfondsen. Vooral bij Aziatische beleggers zijn deze vehikels in de gratie. Daarna volgen de Amerikanen en Europeanen. Meest populair in Europa zijn niet-genoteerde vastgoedfondsen bij Italiaanse en Duitse beleggers.

Uit het onderzoek komt ondanks de toenemende risicobereidheid een sterke voorkeur naar voren voor investeren in kwaliteitsproducten in grootstedelijke gebieden. Parijs/kantoren is de top stad-sector combinatie die door 55,4 procent van de beleggers wordt genoemd. Terwijl de Londense kantorenmarkt een tweede plaats inneemt, en de favoriet van vorig jaar (Berlijnse kantoren) dit keer genoegen moet nemen met de derde plaats.

Ondanks al het rumoer over de snelle groei van het webwinkelen en faillissementen van winkelketens blijven veel beleggers een flinke voorkeur houden voor retailvastgoed. Die sector hoeft alleen kantoren boven zich te dulden. Woningen prijken op de derde plaats.

Grootste barrière bij de uitbreiding van de vastgoedportefeuille vormt het gebrek aan geschikt beleggingsproduct, zo blijkt uit het onderzoek. Verder laten Amerikaanse beleggers zich zorgelijk uit over het groeiende valutarisico bij internationale vastgoedinvesteringen.

Reageer op dit artikel