nieuws

NVB: banken kunnen stootje hebben

Financieel

NVB: banken kunnen stootje hebben

Nederlandse banken staan er goed voor en zullen daardoor in staat zijn om aan de verzwaarde kapitaalseisen voor banken te voldoen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een reactie op de voorstellen van het Basels comité voor bankentoezicht.

Nederlandse banken als Rabobank, ABN Amro en ING zullen door de nieuwe set internationale regels grotere buffers moeten opbouwen. Dat komt vooral door de omvangrijke hypotheekportefeuilles van de instellingen. Het nieuwe Basel IV-compromis werd op 7 december 2017 bereikt.

Over bedragen die banken extra moeten aanhouden om aan de nieuwe eisen te voldoen laat de NVB zich niet uit, onder meer omdat de deadline van nieuwe regels in 2027 ligt. ‘In die periode kan een hoop gebeuren’ , aldus een woordvoerder.

De volgende stap is dat de nieuwe standaarden van Basel zullen worden vertaald naar Europese wetten en regels. Volgens de NVB zouden beleidsbepalers kunnen besluiten om voorstellen beter aan te laten sluiten op de economische ‘werkelijkheid en regels’. De NVB wijst onder meer op verschillen tussen de VS en Europa, maar ook op de relatief veilige Nederlandse hypotheekmarkt.

Volgens de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) is met de set regels een van de belangrijkste hervormingen doorgevoerd die de oorzaken van de wereldwijde financiële crisis aanpakt. De toezichthouder zou graag zien dat er haast gemaakt wordt met het vertalen van de regels in wetgeving.

De Europese commissie gaat onder meer de impact van de nieuwe regels op het Europese bankensysteem uitvoerig onderzoeken, alvorens Basel IV in wetten wordt gevangen.

Reageer op dit artikel