nieuws

Groei bouwproductie vertraagt door personeels- en materiaaltekorten

Financieel

Groei bouwproductie vertraagt door personeels- en materiaaltekorten
Bouwvakkers, bouw

De groei van de bouwproductie valt volgend jaar lager uit door het tekort aan personeel en materialen. Dat verwacht het economisch bureau van ING.

Voor 2018 gaan de economen uit van een groei van 4 procent. Dat is lager dan afgelopen jaren. In 2016 steeg het bouwvolume 7,1 procent, het jaar ervoor met 5 procent. Komend jaar wordt wel het vijfde opeenvolgende jaar met een groei van de bouwproductie.

Juist die doorgaande groei zorgt voor druk op de capaciteit en voor personeelstekorten. Ook lopen de levertijden van bouwmaterialen op doordat toeleveranciers niet in staat zijn hun productie snel genoeg op te kunnen voeren.

Bijna een kwart van de bouwbedrijven gaf vorige maand aan niet genoeg personeel te hebben. Een op de vijf zei dat materialen niet op tijd worden geleverd.

Bovendien laat een vergelijkbaar percentage weten financiële belemmeringen te merken. Dat komt bijvoorbeeld omdat door de gestegen kostprijs van materialen bouwprojecten niet meer genoeg opleveren. Ook hebben bouwers niet altijd genoeg geld voorhanden om bijvoorbeeld te investeren in nieuw materiaal of de aankoop van bouwgrond.

Hogere bouwprijzen voor nieuwbouwwoningen

De capaciteitskrapte leidt na acht jaar van prijsdalingen voor het eerst weer tot hogere bouwprijzen van nieuwbouwwoningen. In de eerste zes maanden van 2017 steeg de kostprijs van nieuwbouw met meer dan 6 procent. Veel bouwbedrijven willen dan ook de prijzen verder gaan verhogen en de verwachting is ook dat deze verder gaan stijgen.

‘Opvallend is dat de bouwproductie ondanks de sterke vraag in het derde kwartaal 2017 licht kromp”, aldus Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. ”Wij gaan ervan uit dat deze krimp incidenteel is, maar het geeft wel aan dat de hoge groei afvlakt. We zien dat personeelstekorten, financiële belemmeringen en levertijden van materialen daadwerkelijk tot beperkingen van de groei leiden.’

Reageer op dit artikel