nieuws

Woningverkoper maakt gemiddeld 32 duizend euro winst

Financieel

Woningverkoper maakt gemiddeld 32 duizend euro winst

Voor de woningverkoper is 2017 een zeer gunstig jaar. De verkoopsom lag gemiddeld 32 duizend euro boven de aankoopsom.

Dat meldt Calcasa. Driekwart van de woningen werd dit jaar met winst verkocht. Amsterdamse huizenbezitters kunnen rekenen op een nog hogere winstmarge: woningen werden hier met gemiddeld 131 duizend euro winst verkocht. Calcasa onderzocht ook hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds hun aanschaf. Voor de helft hiervan geldt dat ze bij verkoop minstens 20 procent meer waard zouden zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld 43 duizend euro.

Gemiddelde virtuele winst naar aankoopjaar

Bijna 2 miljoen woningen zijn op papier 40 procent of meer in waarde gestegen. In Noord-Holland geldt dit voor meer dan de helft van de woningen. Limburg en Flevoland blijven achter: in beide provincies is ongeveer een kwart van de woningen 40 procent of meer in prijs gestegen.

Gemiddelde gerealiseerde winst

Het aantal woningverkopers dat bij verkoop verlies zou lijden, is teruggelopen van 340 duizend in het eerste kwartaal naar 213 duizend in het derde kwartaal van 2017. Het slechtste aankoopjaar is 2008. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is in 2017 met winst verkocht. Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland zijn het slechtste af: zij maken een gemiddeld verlies van 13 duizend euro.

Percentage woningen met winst verkocht, naar aankoopjaar

In twintig gemeenten rond Amsterdam en Utrecht zijn woningen op papier gemiddeld meer dan 100 duizend euro in waarde gestegen. Utrecht zelf valt net buiten deze categorie met een gemiddelde virtuele winst van 85.000 euro.

Reageer op dit artikel