nieuws

NAM: regeling waardedaling huizen werkt prima

Financieel

NAM: regeling waardedaling huizen werkt prima
Aardbevingsgebied Groningen

Volgens de NAM werkt haar regeling voor het vergoeden van waardeverlies van woningen in Noordoost-Groningen goed.

Dit stelde de gaswinner woensdag in het gerechtshof in Groningen waar een tweedaagse zitting begon.

‘De NAM erkent haar aansprakelijkheid’, zegt Thijs Jurgens, directeur van het Groningen Aardbevingenteam bij de NAM. ‘Bij 94 procent van de aanvragen is een vergoeding vanuit de regeling geaccepteerd. Inmiddels hebben we ruim tweeduizend aanvragen behandeld. Maar we zijn er nog niet bij onder andere de immateriële schade, waarover een andere rechtszaak loopt.

In het hof gaat het om de vraag wanneer de waardedaling moet worden vastgesteld. Volgens de NAM is de verkoopdatum het enige betrouwbare moment. De rechtbank in Assen oordeelde in 2015 dat de NAM meteen moet vergoeden. De NAM staat tegenover Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en twaalf woningcorporaties.

De NAM, die de gasproductie sinds augustus 2012 met de helft heeft teruggebracht, stelt dat haar maatregelen positief zijn voor de woningwaarde. De NAM wijst op onderzoeken die aangeven dat de gemiddelde waardedaling in de meeste Groningse gemeenten ‘beperkt is tot hoogstens enkele procenten’.

Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de NAM los van verkoop vergoeden. Maar veel gedupeerden hebben moeite om hun huis te verkopen, aldus WAG. En mensen die hun huis niet willen verkopen, zouden niet in aanmerking komen. De NAM wil het vergoeden onnodig ingewikkeld maken, vindt de stichting. Door al voor verkoop een vergoeding uit te keren, zou veel onzekerheid worden voorkomen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels