nieuws

Mondi waarschuwt voor gevaren tweede woning

Financieel

Mondi waarschuwt voor gevaren tweede woning
vakantiewoning

Gelukszoekers, eendagsvliegen en malafide partijen storten zich op de markt voor tweede woningen met financiële en emotionele consequenties voor de kopers.

Die waarschuwing komt van  Rob Smulders, directeur van Mondi, de belangenorganisatie voor mensen die een (tweede) huis willen kopen, bezitten of verkopen. ‘Veelbelovende uitingen zoals hoge of zelfs gegarandeerde rendementen moeten geïnteresseerde kopers prikkelen om tot aankoop van een tweede woning over te gaan, want je bent wel gek als je nu niet koopt. Geld op de bank levert niets op en daarom wordt al snel geopperd een goed renderend vastgoedobject aan te schaffen. Dat al vier jaar lang door menig aanbieder van vastgoed wordt geroepen dat juist nu het beste tijdstip is om tot aankoop over te gaan, lijkt de al te gretige koper niet te zijn ontgaan met niet zelden grote financiële consequenties. Soms wordt rendement uitbetaald, voordat verhuuropbrengsten worden gerealiseerd. Moeten dan niet alle alarmbellen gaan rinkelen?’

Wie beseft er nu dat een woning in het buitenland niet altijd volledig gelegaliseerd is? Om maar een van de vele gevaren te noemen. Het merendeel van de buitenlandse vastgoedaanbieders is vaak zelf niet op de hoogte van wat er daadwerkelijk wordt aangeboden op de Nederlandse markt omdat eenvoudigweg de kennis over het vastgoedobject en het koopproces ontbreekt. De meeste bemiddelaars hebben er geen enkel belang bij dat de koopprijs ook een marktconforme prijs is. Als kopers achteraf beseffen dat ze tienduizenden euro’s te veel hebben betaald, is er toch geen verhaalmogelijkheid. Wordt het een makelaar te heet onder zijn voeten, dan verandert deze ‘gewoon’ zijn bedrijfsnaam en vertrekt naar een ander land of regio.

De top drie van meest gemaakte fouten is: niet weten met wie hij/zij daadwerkelijk zaken doet; niet op de hoogte zijn van wat nu echt is aangeschaft; vergeten te letten op addertjes onder het gras.

‘Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo’, aldus  Smulders. ‘Het is geen uitzondering dat een woning wordt gekocht, waar schulden/claims op rusten. Soms denkt de gelukkige nieuwe eigenaar een winnend lot uit de loterij te hebben vanwege de overeengekomen prijs, terwijl in werkelijkheid de marktconforme taxatiewaarde aanzienlijk lager blijkt te zijn.’

De notaris in het buitenland, heeft in de meeste landen een andere functie dan de notaris zoals we die in Nederland gewend zijn, waarschuwt Mondi.  Laat dus altijd door een onafhankelijke advocaat de (voorlopige) koopovereenkomst verifiëren, adviseert Smulders.

 

Reageer op dit artikel