nieuws

Breevast weerspreekt bericht gedwongen verkoop

Financieel

Breevast staat niet op het punt om een grote portefeuille te verkopen na het missen van een aflossing op de financiering.

Breevast weerspreekt bericht gedwongen verkoop
Vrouwe Justitia

Dat zegt de vastgoedonderneming in een schriftelijke reactie op berichtgeving door het Financieele Dagblad. De krant meldde 21 november dat 55 kantoren, winkels en bedrijfspanden met een totale waarde van 540 miljoen euro in de etalage staan. Een special servicer heeft de zeggenschap over de portefeuille overgenomen. Die ingreep volgde op het missen van de aflossing van 620 miljoen euro op een CMBS-lening, aldus de krant.

Breevast loopt naar eigen zeggen geen risico op de portefeuille. Het vastgoed is ondergebracht in een special purpose vehicle (SPV) dat niet is geconsolideerd op de jaarrekening van B.V. Maar het SPV heeft geen aandeelhouders die niet aan Breevast gelieerd zijn, zegt een woordvoerder van Breevast desgevraagd.

De CMBS-lening, in 2007 door NIBC gearrangeerd en Mesdag Delta gedoopt, kreeg een non-recourse-karakter. Breevast heeft er geen garanties op gegeven. In overleg met de special servicer is er een businessplan gemaakt voor drie jaar. Op de inhoud van het plan wil Breevast niet ingaan.

Maar een eventuele verkoop kan de eerste tijd sowieso niet aan de orde zijn, zegt de woordvoerder. Het wachten is op de uitkomst van een rechtszaak van twee noteholders tegen de trustee van de CMBS-lening en indirect tegen NIBC. HBK uit Texas en Beluga uit Luxemburg bezitten notes in de meest risicovolle categorie F. Zij verzetten zich tegen een verandering in voorwaarden. In de oude situatie hadden alle obligatiehouders evenveel recht op een deel van hun inleg bij de verkoop van vastgoed. In de nieuwe situatie gebeurt uitbetaling op volgorde van afnemend risico van de obligaties.

Op 15 december dient er een hoger beroep in de rechtszaak. De eerste geïnteresseerden voor vastgoed uit de portefeuille hebben zich al gemeld. Maar de verkoop ligt stil tot de rechter uitspraak heeft gedaan. ‘Het kan nog jaren duren voordat die kwestie is afgewikkeld’, zegt de woordvoerder van Breevast.

Overigens nam de special servicer al tien maanden geleden de regie over van de portefeuille onder Mesdag Delta. Dat dit feit nu naar boven komt is volgens de woordvoerder het gevolg van de rechtszaak.

Reageer op dit artikel