nieuws

Woningprijzen naar nieuw hoogtepunt

Financieel

Woningprijzen naar nieuw hoogtepunt
Haags nieuwbouwproject Tuinen van Wils

De gemiddelde woningprijs is in het derde kwartaal met bijna 10 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder naar 264.000 euro. Op kwartaalbasis bedroeg de prijsstijging 1,7 procent.

Dat blijkt uit op 12 oktober gepubliceerde NVM-cijfers. De prijs van een gemiddeld verkocht appartement is met 14 procent gestegen in een jaar tijd. De prijs van verkochte tussenwoningen in het afgelopen kwartaal lag bijna 8 procent hoger. Een steeds groter deel van de Randstad kent een stijging van de transactieprijzen die boven de 15 procent uitkomt: Leiden (18,8 procent), Den Haag en omstreken (18 procent), Almere (17,5 procent), Amsterdam (17,1 procent), Haarlemmermeer (16,7 procent) en het Gooi (15,5 procent).

Vergeleken met het tweede kwartaal is de Amsterdamse transactieprijs met 0,5 procent in gedaald. In Rotterdam was sprake van een uitzonderlijk grote stijging op kwartaalbasis van 5,1 procent. Ook in Den Haag (3,9 procent) en Eindhoven (3,6 procent) was de prijsgroei fors. Utrecht lag met 1,6 procent dichtbij het landelijk gemiddelde. NVM-makelaars verkochten de afgelopen drie maanden bijna 41.000 woningen (bijna 59.000 woningtransacties voor de gehele bestaande koopwoningmarkt).

Het aantal verkochte appartementen daalde met 9,4 procent. In de afgelopen vier kwartalen verkochten de NVM-makelaars gezamenlijk 169.000 woningen (230.000 totale markt). Amsterdam zag het aantal transacties met 17 procent teruglopen, Delft met 16 en Leiden en Woerden met 14 procent. In laat herstelde regio’s als Noord-Limburg, Zuidoost-Groningen en Hardenberg zijn ruim 30 procent meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.

In Amsterdam is het aantal transacties van NVM-makelaars tot 200.000 euro met 67 procent gedaald in een jaar tijd, in Utrecht met ruim 40 procent en in Den Haag en Rotterdam 30 procent. In het derde kwartaal waren in Amsterdam nog maar 1.244 woningen te koop bij NVM-makelaars tegen 8.000 in de kwartalen tijdens crisisjaren 2012 en 2013. De NVM-makelaars hebben in Amsterdam ongeveer 75 procent van de markt in handen.

‘Huishoudens met een beperkte financiële armslag zullen hun heil moeten zoeken in omliggende gebieden of uit moeten wijken naar de vrije huursector’, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Halverwege het derde kwartaal van 2017 stonden bij NVM-makelaars 63.500 woningen te koop (totale bestaande koopwoningmarkt 86.500), ruim 37 procent minder dan een jaar eerder.

Het te koop staande aanbod van appartementen is in een jaar tijd gehalveerd. In sterk stedelijke regio’s met veel appartementen is het aanbod veelal gehalveerd, zoals in Delft (-53 procent), Den Haag (-50 procent) en Rotterdam (-48 procent). Op jaarbasis blijft het aantal woningen dat te koop wordt gezet schommelen rond de 170.000 woningen. In 2007 werden nog 190.000 woningen op jaarbasis te koop gezet.

Reageer op dit artikel