nieuws

‘Te weinig huizen om aan vraag te voldoen’

Financieel

‘Te weinig huizen om aan vraag te voldoen’
Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma, foto Ton Borsboom

In de populairste regio’s van Nederland zijn te weinig beschikbare huizen om aan de vraag te voldoen. Daardoor is het vooral voor starters heel moeilijk om een huis te vinden.

Volgens makelaarsorganisatie NVM ziet het ernaar uit dat die oververhitte situatie nog wel even aanhoudt. Probleem is dat er in de Randstad en andere grote steden simpelweg te weinig nieuwe woningen te koop worden gezet. Huizen tot 150.000 euro, de meeste interessante categorie voor starters, zijn vaak amper nog te vinden of worden voor fors meer geld verkocht.

In steden als Amsterdam, Leiden en Delft werden in het derde kwartaal daardoor zo’n 15 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. In gebieden waar de woningmarkt zich later herstelde, zoals Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen, werden juist veel meer woningen verkocht. NVM-voorzitter Ger Jaarsma zegt dat er eigenlijk maar één manier is om deze situatie in de markt op te lossen, en dat is bijbouwen. ‘Dit jaar komen er waarschijnlijk 70.000 nieuwbouwwoningen bij. Maar onderzoek wijst uit dat de bouwproductie opgekrikt moet worden naar circa 80.000 per jaar.’

Eigenlijk is dat ook nog niet genoeg, want er is afgelopen jaren veel te weinig bijgebouwd. ‘Er is nog een achterstand van zeker 200.000 woningen die weggewerkt moet worden’, benadrukt Jaarsma. Het tekort leidt er volgens hem toe dat veel studenten en jongeren nu langer thuis blijven wonen. De makelaarsvoorman heeft overigens wel goede hoop dat het nieuwe kabinet eindelijk iets gaat doen aan de nieuwbouw. Rutte III heeft aangegeven de coördinatie van de nieuwbouw meer naar zich toe te trekken.

NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal landelijk bijna 41.000 woningen. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is het aantal woningtransacties praktisch gelijk gebleven aan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde woning kost nu 264.000 euro, zo’n 10 procent meer dan een jaar geleden. De NVM voorziet voor volgend jaar een stabilisering of zelfs lichte daling van de verkopen in Nederland. De huizenprijzen blijven voorlopig nog wel even stijgen, al zal de enorme stijging in de oververhitte steden volgens Jaarsma wel afvlakken. Dat is volgens hem het gevolg van de strengere financieringsregels.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels