nieuws

Savills: strijd om talent dwingt tot dure locatiestrategie

Financieel

Savills: strijd om talent dwingt tot dure locatiestrategie
La Défense, Parijs

Nu het ondernemers- en consumentenvertrouwen het hoogst zijn sinds de crisis van 2008 is de kantoorleegstand in de Europese Central Business Districts op dit moment lager dan ooit.

De marktkrapte is volgens Savills het grootst in Berlijn (2,5%), in het zakencentrum van Parijs (3%) en in München (3,6%).
Deze kantoorkrapte is voor werkgevers een groot bijkomend probleem bij hun grote uitdaging van deze succesvolle economische jaren: het aantrekken en vasthouden van talent.

‘Om concurrerend te blijven, moeten gebruikers in staat zijn om het allerbeste talent aan te trekken en vast te houden. Daarvoor moeten ze meestal wel in een zakencentrum zitten, met toegang tot openbaar vervoer en andere openbare voorzieningen,’ zegt Matthew Fitzgerald, Director Savills European Tenant Representation. ‘Door het ernstige gebrek aan beschikbare kantoorruimte in de CBD’s worden gebuikers nu gedwongen te kiezen voor snel stijgende huisvestingskosten en het vasthouden van talent, of voor een kantoor in een beter betaalbare, maar minder aantrekkelijke omgeving.’

Volgens Savills stegen de huurprijzen voor A-klasse kantoorruimte in Q2 2017 met 5,2 procent op jaarbasis. Het is geen verrassing dat de huren het hardste stegen in steden waar de leegstand het laagste was of het snelste daalde, namelijk Berlijn (+33,2 procent), Stockholm (+16,7 procent) en Amsterdam (+15 procent). Interessant is dat de huur van A-klasse kantoorruimte buiten de CBD’s gemiddeld met 3,9 procent op jaarbasis steeg.

‘Door de stijgende huurprijzen en de beperkte mogelijkheden om kantoorruimte te vinden, moeten huurders steeds verder voor het huurcontract afloopt al vooruit gaan plannen, en zich met strategische planning bezighouden om de continuïteit van de onderneming niet in gevaar te brengen,’ zegt Fitzgerald.

Hoewel CBD locaties verreweg favoriet zijn, is het volgens Savills duidelijk dat sommige bedrijven wel gedwongen zijn om naar buitenwijken of voorsteden te verhuizen waar er meer keuze is. Oslo, Kopenhagen, München en Stockholm zijn stuk voor stuk steden waar deze overloop uit de CBD’s zich heeft voorgedaan. ‘In hotspots zoals de zeer in trek zijnde CBD’s van Berlijn, München en Amsterdam zien we dat sommige bedrijven alleen hun kernactiviteiten in het zakencentrum huisvesten, maar alle ondersteunende activiteiten verhuizen naar niet-centrale locaties, waar zij grotere, goedkopere ruimte kunnen huren,’ zegt Eri Mitsostergiou, Director European Research bij Savills.

Naast een heroverweging van hun stedenstrategie zouden gebruikers volgens Savills moeten overwegen om het ontwerp en de indeling van hun kantoren te verbeteren. ‘De werkvloer is een verlengstuk van de bedrijfscultuur, waardoor werknemers worden gestimuleerd en de productiviteit kan worden verhoogd. Kantoorruimte moet nu in de behoeften van vier generaties voorzien, dus een gezonde investering in een aantrekkelijke werkomgeving is het geld meer dan waard als het bedrijf probeert om talent aan te trekken en vast te houden.’

Volgens Savills zal door de toename van fusies en overnames het tekort aan kantoorruimte alleen nog maar groter worden. En omdat beshikbare grond voor nieuwe ontwikkelingen schaars is, zal het aanbod in de Europese CBD’s op korte tot middellange termijn niet drastisch toenemen. ‘Er zitten geleidelijk aan meer ontwikkelingen in de pijplijn, maar de oplevering daarvan in 2017 in de 15 belangrijkste Europese hoofdsteden zal naar verwachting niet verder komen dan een derde van de opname vorig jaar,’ zegt Mitsostergiou. ‘De voorspelling is dat dit percentage in 2019 tot 40 procent zal stijgen. Dan zullen we misschien weer zien dat de balans in het voordeel van gebruikers omslaat. De steden waar zich naar verwachting in 2018-19 de grootste stijging van het aanbod voordoet in vergelijking met 2016-17 zijn Düsseldorf, Keulen, Berlijn, Londen en Parijs.’

Ondertussen is het volgens Savills interessant om de opkomende periferie van deze CBD’s in de gaten te houden. Op die locaties speuren vastgoedontwikkelaars naar mogelijkheden om in een omgeving met topvoorzieningen aantrekkelijke kantoorruimte te creëren voor bedrijven die het buiten de zakencentra moeten zoeken. ‘We zien dat ontwikkelaars met het verbeteren van de voorzieningen de kwaliteit hebben verbeterd van de Zuidas in Amsterdam, de noordelijke buitenwijken van Brussel en de periferie van het zakencentrum van Stockholm, met als gevolg dat banken, advocatenkantoren en technologie-, media- en telecommunicatiebedrijven daar nu huurcontracten voor langere tijd afsluiten.’

Reageer op dit artikel