nieuws

Langer werken voor huis in de stad

Financieel

Langer werken voor huis in de stad

Het gemiddelde salaris in vacatures is afgelopen jaar minder gestegen, dan de gemiddelde kostprijs van een huis, zo blijkt uit een analyse van Adzuna naar de 12 grootste steden in Nederland.

Deze ontwikkeling leidt volgens de onderzoekers tot een lagere koopkracht met betrekking tot de huizenmarkt. De meeste grote steden gaan op betaalbaarheid sterk achteruit.

Thomas de Schuyter, Country Manager bij Adzuna: ‘In het eerste kwartaal van 2017 nam het salaris in vacatures toe met 4,6 procent en in het tweede kwartaal bleef het nagenoeg gelijk. Het is pas in het derde kwartaal dat we een stijging zien. De krapte die er begint te zijn in sommige sectoren van de arbeidsmarkt is de voornaamste reden waarom de aangeboden salarissen eindelijk toenemen.’

De kostprijs van huizen is gemiddeld met 19,6 procent toegenomen in de afgelopen 12 maanden. De salarissen in vacatures zijn met gemiddeld 9,1 procent toegenomen. Er zit echter veel verschil tussen de steden. Zo nam in Tilburg het salaris toe met 1,7 procent en in Groningen met 14,9 procent. Met een toename van 12,4 procent op de kostprijs van een huis is Groningen hiermee de meest betaalbare stad om te wonen.

Dit staat in schril contrast met Rotterdam en Amsterdam. In Rotterdam is de prijs van een huis met 30,4 procent toegenomen en het gemiddelde salaris met 6 procent. In de hoofdstad Amsterdam is de kostprijs van een woning 9,7 keer het jaarloon dat staat vermeld in vacatures. Toch zijn de vooruitzichten van de betaalbaarheid van Amsterdam goed, aangezien de salarissen in lijn toenemen met de kostprijs.

 

Adzuna.nl is een zoekmachine voor vacatures.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels