nieuws

Augustus weer topmaand voor non-foodsector

Financieel

Augustus weer topmaand voor non-foodsector

De detailhandel heeft in augustus 4,4 procent meer omgezet dan in augustus 2016. De omzet van de non-foodsector groeide op jaarbasis met 4,6 procent. Online is bijna 18 procent meer omgezet.

Dat blijkt uit op 13 oktober gepubliceerde cijfers van het CBS. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 6 procent hoger dan in augustus 2016. Dit is de achtste maand op rij waarin zowel de omzet als het volume van de non-foodsector groeide.

Winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren (+8,2 procent) en winkels in meubels en huishoudartikelen (+6 procent) realiseerden deze maand net als in juli de grootste omzetstijging. Ook de omzet van winkels in recreatieartikelen (+2,9 procent), modewinkels (+3 procent), schoenen- en lederwarenwinkels (+3,6 procent) en drogisterijen en parfumerieën (+4,3 procent) groeide. De omzet van winkels in consumentenelektronica was met 0,3 procent maar een fractie hoger dan een jaar eerder.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in augustus een omzetstijging van bijna 3 procent. Het volume was hetzelfde als in augustus 2016. De omzet van de supermarkten groeide met ruim 3 procent, die van de speciaalzaken nauwelijks. Het volume bij de supermarkten was een fractie hoger, maar bij de speciaalzaken bijna 3 procent lager dan een jaar eerder.

De online omzet lag in augustus bijna 18 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten bijna 15 procent meer om. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met bijna 22 procent.

Reageer op dit artikel