nieuws

Topkwartaal voor detailhandel

Financieel

Topkwartaal voor detailhandel
Winkelgebied De Admirant in Eindhoven

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal 4,1 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Food- en non-foodwinkels hadden ruim 3 procent groei. Ook webshops profiteerden met een omzetgroei van 17,2 procent van de kooplust van consumenten.

Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor detailhandel. In het eerste kwartaal stegen de omzet en de verkopen in de detailhandel met 4,8 procent, de sterkste stijging sinds 2006. Ondanks de relatief sterke omzetgroei in de eerste helft van 2017 bereikten de omzet en de verkopen van de detailhandel echter nog niet het niveau van vóór de economische crisis. In de eerste helft van 2017 lag de totale detailhandelsomzet nog 1,8 procent onder het omzetniveau van de eerste helft van 2008.

De omzet van non-foodwinkels was in het tweede kwartaal 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de winkels die gerelateerd zijn aan de woningmarkt deden goede zaken. Zo steeg de omzet van winkels in doe-het-zelf artikelen en keukens met 7,6 procent, de omzet van winkels in meubels en huishoudelijke artikelen groeide met 3,2 procent.

Winkels in consumentenelektronica, die stevige concurrentie ondervinden van webwinkels, wisten de negatieve trend in hun omzetontwikkeling niet te keren. De omzet in deze winkels daalde met 4,3 procent, het tiende kwartaal op rij met omzetverlies. Foodwinkels realiseerden in het tweede kwartaal 3,3 procent meer omzet. Supermarkten boekten een plus van 3,7 procent.

In het tweede kwartaal nam de omzet van pure webwinkels ruim 17 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De internetomzet van multi-channelers groeide 25,5 procent, de hoogst gemeten stijging sinds de meting drie jaar geleden werd opgezet. Aan het begin van het derde kwartaal van 2017 stond het ondernemersvertrouwen in de detailhandel op het hoogste niveau sinds de start van de meting eind 2008. Bijna 30 procent van de detaillisten denkt dat de omzet in het derde kwartaal zal toenemen en ruim 15 procent verwacht de personeelssterkte uit te breiden.

Reageer op dit artikel