nieuws

Tijd van sterk stijgende Belgische woningprijzen voorbij

Financieel

Tijd van sterk stijgende Belgische woningprijzen voorbij

De tijd van de sterke stijgingen van de woningprijzen in België is voorbij. Net als de huurprijzen zullen ze de inflatie volgen.

Dat stellen vijftien vastgoedexperts in een onderzoek van de Belgische zakenkrant De Tijd. Hoewel de rente niet meer daalt, blijven de woningprijzen in 2017 stijgen. De prijsstijging is beperkt en zit in de buurt van de verwachte Belgische inflatie van 2 procent.

Die trend zou de volgende vijf jaar doorzetten, tenzij er een snelle en sterke rentestijging komt. Een prijscorrectie van minstens 5 procent vinden de experts op heel korte termijn ‘erg onwaarschijnlijk’. In tegenstelling tot vroeger zullen de woningprijzen ook niet sneller stijgen dan de huurprijzen.

De verwachte prijsstijging is terug te vinden in elk van de drie gewesten, met grotere stijgingen voor bestaande woningen en in de steden. De rangschikking van de interessantste steden – ook om te verhuren – wordt aangevoerd door Antwerpen, gevolgd door Brussel, Gent, Mechelen en Oostende. Geen enkele Waalse stad haalt de top tien.

De experts zijn vrij positief over een investering in vastgoed om te verhuren, laat De Tijd weten. Uitzicht op een snelle meerwaarde bij de aankoop van een woning is er niet meer. Maar het nettohuurrendement van 2,7 procent blijft aantrekkelijk.

Reageer op dit artikel