nieuws

‘Consensus binnen ECB over afbouwen steun’

Financieel

‘Consensus binnen ECB over afbouwen steun’
ECB-gebouw in Frankfurt Duitsland

De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn het eens dat de stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd. Dat zeggen bronnen met kennis van de gevoerde discussie tegen persbureau Reuters.

Over de precieze vorm van de afbouw is nog geen besluit genomen. De ECB koopt nu maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties op en dat opkoopprogramma loopt in principe tot eind dit jaar. Er zijn verschillende scenario’s voor het afbouwen van het steunprogramma. Zo wordt onder meer gesproken over het beperken van het maandelijkse opkoopbedrag tot 40 miljard euro of 20 miljard euro.

Ook wordt over verlengingen met zes of negen maanden gesproken. Een renteverhoging lijkt onwaarschijnlijk. ECB-president Mario Draghi liet donderdag weten dat ‘de bulk van de besluiten’ over het stimuleringsbeleid in oktober wordt genomen. Hij zei wel dat binnen het beleidsbepalende comité van de ECB al is gesproken over de voor- en nadelen van de verschillende scenario’s voor het beleid.

Reageer op dit artikel