nieuws

Alternatief in de maak Libor en Euribor

Financieel

Alternatief in de maak Libor en Euribor
Frankfurt

De Europese Centrale Bank (ECB) en andere toezichthouders komen met een nieuw rentetarief dat door banken en private partijen als ruggensteun kan worden gebruikt wanneer zij geld uitlenen.

Het nieuwe referentiepunt is een alternatief voor de omstreden rentetarieven Libor en Euribor.

De ECB wil het nieuwe tarief in 2020 lanceren. Volgens de centrale bank is het van ‘vitaal belang’ dat de markt de rentetarieven breed accepteert. Het tarief zal volledig gebaseerd zijn op transacties in euro’s die ook door de ECB worden gecontroleerd.

Traditionele rentetarieven zoals Libor en Euribor zijn gebruikt bij vele biljoenen euro’s aan schuldproducten over de hele wereld, waaronder commercieel vastgoedfinancieringen, hypotheken en leningen. Een paar jaar geleden speelde een omvangrijk fraudeschandaal rondom die tarieven omdat bankiers ze hadden gemanipuleerd. Daarop werd de vraag naar een transparanter systeem steeds groter.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels