nieuws

NIBC overweegt beursgang

Financieel

NIBC overweegt beursgang
NIBC-hoofdkantoor in Den Haag

NIBC onderzoekt een mogelijke beursgang. De Haagse bank bekijkt zijn strategische opties en een notering aan de beurs is een daarvan, bevestigde topman Paulus de Wilt op de presentatie van de halfjaarcijfers.

De bank, die eind augustus de afdeling NIBC Markets naar de Amsterdamse Zuidas verhuist, boekte in de eerste zes maanden een nettowinst van 87 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. ‘Ik denk niet dat we die 87 miljoen over het hele jaar helemaal verdubbelen. We hebben een heel sterk eerste halfjaar gehad’, zei De Wilt.

De hypotheekportefeuille nam met 300 miljoen euro toe tot 9,1 miljard euro. De rentebaten waren ook veel hoger, ondanks de aanhoudend lage rente. De Wilt denkt dat ‘de bodem nu wel bereikt is’. De vraag is volgens hem niet óf de rente gaat stijgen, maar wanneer en waar die op uitkomt.

NIBC profiteerde van de economische groei in de eurozone en groeide harder door zich op gunstige niches te richten. ‘We merken dat bedrijven positiever kijken en dat de lage rente nu juist helpt om meer te investeren.’

Tegenover elke euro die NIBC verdiende, stond 46 cent aan kosten. Over heel 2016 was dat nog 51 cent per euro.

NIBC blijft kijken naar overnames en samenwerkingen met fintech-bedrijven. ‘We willen als bank nieuwe diensten aan kunnen bieden aan onze klanten. We kijken dus altijd naar nieuwe mogelijkheden.’

Reageer op dit artikel