nieuws

Inflatie eurozone omhoog naar 1,5 procent

Financieel

De inflatie in de eurozone is in augustus opgelopen tot 1,5 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in juli. Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.

Door de stijging is de geldontwaarding in het eurogebied wat meer in de buurt geraakt van het niveau waar de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn monetaire beleid op aanstuurt. Doel is de inflatie net iets onder de 2 procent te krijgen. Economen rekenden voor augustus van tevoren gemiddeld op een inflatie van 1,4 procent.

De ECB kijkt ook met name naar de kerninflatie, waarbij sterk schommelende prijzen van zaken als energie en voeding buiten beschouwing worden gelaten. Die bleef in augustus wel gelijk aan het niveau van juli, op 1,2 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels