nieuws

‘Hudson’s Bay moet zich uit Europa terugtrekken’

Financieel

‘Hudson’s Bay moet zich uit Europa terugtrekken’
Rokin 21 en 49, warenhuis Hudson's Bay

Activistisch aandeelhouder Jonathan Litt wil het bestuur van Hudson’s Bay aan de kant schuiven en dat de Canadese warenhuisketen zich geheel uit Europa terugtrekt.

Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung. Aanleiding zijn de grote financiële problemen waarin de Duitse dochteronderneming Galeria Kaufhof zou verkeren. Kredietverzekeraar Euler Hermes zou de steun aan leveranciers van het Duitse warenhuis met 80 procent hebben teruggebracht. Litt is topman van vermogensbeheerder Land and Buildings, dat 4,3 procent van de HBC-aandelen bezit. Hij eist het hoofd van HBC-topman Jerry Storch en van Richard Baker, die verantwoordelijk zijn voor de aankoop twee jaar geleden van de zwaar verlieslijdende Duitse dochter. ‘Verkoop Galeria Kaufhof en verlaat Europa’, stelt Litt resoluut.

Vorig week meldde Vastgoedmarkt al op basis van berichtgeving in Wirschaftswoche dat HBC de verkoop onderzoekt van Galeria Kaufhof en een deel van het onderliggende vastgoed. Signa Group, die twee jaar eerder misgreep, zou geïnteresseerd zijn. Op de website van HBC is overigens geen enkele reactie te vinden op de alarmerende berichten in de Duitse pers. Het laatste officiële persbericht dateert van 7 juli waarin wordt aangekondigd dat de zoektocht naar een nieuwe cfo wordt voortgezet, en dat de huidige cfo Paul Beesley zijn functie zal blijven vervullen totdat een opvolger is gevonden.

Maar als Litt de komende tijd genoeg aandeelhouders achter zich kan krijgen en de Canadezen Europa daadwerkelijk de rug toe keren dan zou dat een nieuwe klap zijn voor de Nederlandse binnensteden. HBC heeft onder andere een flink aantal locaties overgenomen van het failliete V&D. De eerste vestiging van Hudson’s Bay aan het Rokin opent 17 augustus haar deuren.

Leiden is het volgende filiaal dat opent, precies een week later op 24 augustus. Na Leiden openen steeds twee vestigingen tegelijkertijd per week. Dit houdt in dat Hudson’s Bay tien locaties in zes weken opent. Breda en Rotterdam openen op 31 augustus, Den Haag en Maastricht op 7 september en Almere en Zwolle op 14 september. De reeks openingen wordt afgesloten met de filialen in Den Bosch en Tilburg op 21 september. Uiteindelijk wil HBC in Nederland naar twintig vestigingen.

Reageer op dit artikel