nieuws

Een derde minder retailers failliet

Financieel

Een derde minder retailers failliet
Winkelgebied De Admirant in Eindhoven

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In juli 2017 zijn 263 bedrijven failliet verklaard tegen 297 in juni. In de detailhandel is in de eerste zeven maanden op jaarbasis een derde minder faillissementen uitgesproken.

Dat meldt het CBS op 10 augustus. Deze daling volgt op stijgingen in mei en juni. De meeste faillissementen in juli zijn uitgesproken in de handel. Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. In het CBS-overzicht is te zien dat ik oktober 2013 nog 658 bedrijven failliet gingen.

Daarna is er sprake van een dalende trend. In april 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 2007. Daarna stokte de dalende trend. In juli daalde het aantal faillissementen echter weer. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 50. Het aantal faillissementen in de detailhandel lag in juli op 25. Dat is iets minder dan in juni en mei, nadat in april met negentien faillissementen nog een laagterecord was bereikt.

Het totaal aantal faillissementen ligt over de eerste zeven maanden van dit jaar op 209 tegen 337 retailers in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector gingen negentien bedrijven over de kop. Van de bedrijven actief in de verhuur en handel in onroerend goed gingen er negen bankroet. Relatief gezien werden in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de verhuur en overige zakelijke dienstverlening.

Reageer op dit artikel