nieuws

Amerikaanse eigenaar wil af van NIBC

Financieel

Amerikaanse eigenaar wil af van NIBC
NIBC-hoofdkantoor in Den Haag

De Amerikaanse investeringsmaatschappij JC Flowers zou de Haagse bank NIBC willen afstoten middels een verkoop of beursgang.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op gezag van meerdere bronnen. JC Flowers is volgens de bronnen in gesprek met adviseurs. Een eventuele beursgang zou in 2018 kunnen plaatsvinden. Tien jaar geleden blies JC Flowers een geplande beursgang af vanwege de crisis. NIBC kwam in grote problemen tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 door slechte (vastgoed)leningen. De bank kreeg overheidsgaranties en JC Flowers moest bijspringen met een kapitaalinjectie van 400 miljoen euro.

Doordat de zakenbank zich de afgelopen jaren ook op consumenten heeft gericht, is de bank gestabiliseerd. Zo heeft de bank een hypothekenportefeuille van bijna 9 miljard euro. Vorig jaar boekte de Haagse bank een winst van 102 miljoen euro, een groei van 44 procent ten opzichte van 2015. Door de relatief lage winstgevendheid schatten analisten de waarde van NIBC op 1 tot 1,5 miljard euro. JC Flowers kocht NIBC in 2005 van de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM voor 1,8 miljard euro. NIBC, dat over drie weken halfjaarresultaten presenteert, wil niet reageren op de berichtgeving.

Reageer op dit artikel