nieuws

Hoe kun je besparen bij bestaand vastgoed

Financieel

Hoe kun je besparen bij bestaand vastgoed
Elektroshop

Het beheer van commercieel vastgoed gaat gepaard met grote kosten. Om de return on investment op peil te houden is het belangrijk deze onvermijdelijke uitgaven nauwkeurig te bewaken.

De grootste besparingen op commercieel vastgoed valt te behalen in energiebesparende oplossingen. Zestig procent van het energieverbruik bij kantoren komt immers voor rekening van verlichting en verwarming. Waarop kun je besparen?

Led verlichting
Het vervangen van de traditionele lampen door led verlichting is relatief eenvoudig. De huidige generatie Led verlichting past over het algemeen goed in de bestaande armaturen waardoor er geen aanpassingen gedaan hoeven te worden.

Het plaatsen van lichtsensoren
In ieder kantoorpand bevinden zich ruimtes die niet continu in gebruik zijn. Daarbij kun je denken aan toiletgroepen, het archief en de technische ruimtes. Lichtsensoren voorkomen dat niet in gebruik zijnde ruimtes onnodig verlicht blijven.

Isolatie
Vastgoed dat op de juiste wijze werd geïsoleerd heeft niet alleen een hogere waarde, maar kan ook goedkoper geëxploiteerd worden. Investeren in dak- en gevelisolatie en dubbel glas is op de lange termijn lonend.

Standby?
Wie ’s nachts een willekeurige woning of bedrijfspand binnen loopt, zal merken dat veel elektronische apparatuur onnodig in standby-modus staat. Vooral de laserprinter annex kopieermachine heeft op dit gebied een slechte naam. Iedere zichzelf serieus nemende gebouwbeheerder zou minstens ieder half jaar een nachtelijk bezoek moeten afleggen aan het pand waarvoor hij verantwoordelijk is.

Klimaatregeling
Vastgoed kan niet zonder een goede klimaatregeling. In de winter willen we het warm hebben, in de zomer moet de installatie voor verkoeling zorgen. Dat kost relatief veel energie. De afstelling van de klimaatregeling is een vak apart. Vaak wordt deze apparatuur weliswaar geleverd met een standaard fabrieksinstelling, maar geen enkel pand en geen enkele gebruiker is hetzelfde. Het op de juiste manier inregelen van de klimaatinstallatie kan jaarlijks een grote besparing opleveren.

Reageer op dit artikel