nieuws

‘Fiscaliteit essentieel in vastgoed’

Financieel

Met de overname van belastingadvieskantoor Luminous Tax Matters voegde advocaten- en notarissenkantoor AKD begin 2016 een belastingadviespoot toe aan zijn dienstverlening. Dit najaar werd ook de bekende fiscalist René van der Paardt als partner bij AKD aangesteld. ‘De fiscale behandeling kan een vastgoedproject maken of breken.’

Hoogleraar René van der Paardt, alom gerespecteerd in de vastgoedwereld vanwege zijn kennis van btw en overdrachtsbelasting, valt niet snel te betrappen op wilde uitspraken. Gevraagd naar de reden van zijn vertrek na 21 jaar Loyens& Loeff verraadt toch een lichte trilling in zijn stem dat een gevoelige snaar is getroffen. ‘Ik was daar partner. Het is raar, staat haaks op de maatschappelijke tendens dat mensen langer doorwerken, maar als je 60 wordt eindigt het partnerschap bij Loyens & Loeff. Je kunt dan gaan golfen of kunstgeschiedenis studeren. Maar ik houd teveel van mijn vak om nu al met pensioen te gaan.’

Bij AKD werd de fiscalist met open armen ontvangen. ‘Ik zit nu samen met twee andere fiscalisten in de vastgoedhoek. Wij vormen de missing link tussen de fiscale groepen en het bouw- en vastgoedteam. Binnen AKD werken we sowieso steeds meer in multidisciplinaire teams rondom klanten, omdat de fiscale component altijd een rol speelt.’

AKD heeft met ongeveer 70 advocaten en notarissen een van de grootste juridische vastgoedteams van Nederland. En sinds begin dit jaar dus versterkt met fiscalisten.‘Fiscaliteit is essentieel in vastgoed en wordt eigenlijk alleen maar belangrijker’, beklemtoont Van der Paardt herhaaldelijk. ‘Fiscale behandeling kan een project maken of breken. Eigenlijk kun je stellen dat iedere vernieuwing of vernieuwende ontwikkeling binnen de vastgoedsector altijd fiscale gevolgen heeft.’

De ontwikkelingen binnen de dynamische vastgoedwereld in combinatie met veranderende regelgeving en jurisprudentie, maken dat het vakgebied voortdurend verandert en dus interessant blijft. Neem bijvoorbeeld de basale vraag wat nu eigenlijk een bouwterrein is, verhaalt Van der Paardt enthousiast. ‘Het begrip bouwterrein is verruimd ten opzichte van de huidige definitie en is daarmee in lijn gebracht met de tekst van de EU btw richtlijn. Dat betekent dat eerder sprake is van een (fiscaal) bouwterrein. Tot op heden had men de keuze om zich te beroepen op de EU-richtlijn of aan te blijven sluiten bij de definitie in de Wet OB uit 1968. Deze laatste benadering houdt in dat onbebouwde grond nog geleverd kan worden in de overdrachtsbelastingsfeer, mits er geen omgevingsvergunning is verleend en er geen handelingen aan de grond of omgeving hadden plaatsgevonden.’

‘Echter, dit zal veranderen met grote consequenties voor particulieren en bedrijven die een stuk grond kopen om te bebouwen van dien. Particulieren zullen sneller in het 21 procent btw tarief vallen bij een grondaankoop in plaats van de overdrachtsbelasting van 6 procent. Btw-plichtige bedrijven zullen daarentegen liever een stuk grond kopen, dat ook als zodanig door de fiscus wordt aangemerkt omdat ze de btw toch kunnen aftrekken.’ (EW)

Meer belastingtips van AKD-fiscalist René van der Paardt in het decembernummer van Vastgoedmarkt dat donderdag 15 december verschijnt.

Reageer op dit artikel