nieuws

VEB eist inzage in kredietvoorwaarden Heijmans

Financieel

Beleggers in Heijmans moeten inzage krijgen in de details van de nieuwe kredietvoorwaarden. Heijmans zit voor de derde keer binnen twee jaar om de tafel met haar huisbanken.

VEB eist inzage in kredietvoorwaarden Heijmans

Dat heeft beleggersbelangenvereniging VEB in een gesprek met Heijmans-bestuursvoorzitter Bert van der Els geëist, schrijft VEB in haar wekelijkse nieuwsbrief. Huisbanken ING, ABN Amro, Rabobank en KBC zullen bij deze heronderhandelingsronde naar verwachting hoog inzetten om hun blootstelling aan Heijmans zoveel mogelijk te beperken.

Behalve het terugbrengen van de schuldpositie door middel van een aandelenuitgifte kunnen financiers daarbij ook op andere manieren de touwtjes steviger gaan aantrekken. Dat kan door extra onderpand te eisen, een hogere rentevergoeding of uitgebreide maandelijkse rapportages over de gang van zaken bij het bedrijf. Mogelijk is daarom dat de informatieachterstand van beleggers ten opzichte van de banken zal toenemen en een risicobeoordeling moeilijker wordt.

Heijmans heeft niet alleen te maken met het bankenconsortium. Op de achtergrond spelen ook garantieverstrekkers een belangrijke rol bij het vinden van een oplossing. Die partijen zullen ook bij de onderhandelingen zijn betrokken. Dat zijn partijen met namen als de Nationale Borgmaatschappij, Atradius of Euler Hermes die namens het bedrijf garanties verstrekken aan opdrachtgevers.

Om beleggers een beter inzicht te geven in de al uitstaande garanties en de nog beschikbare ruimte onder de afspraken met garantieverstrekkers, heeft de VEB Heijmans ook gevraagd om daarover uitgebreider te rapporteren in bedrijfsdocumenten zoals het jaarverslag. De financiële positie van het naar omzet gemeten derde bouwbedrijf van Nederland is penibeler geworden vanwege dreigende miljoenenverliezen bij twee grote projecten. Sinds de bekendmaking begin november van de penibele situatie is het aandeel Heijmans bijna gehalveerd naar 4,65 euro en de financiële topman opgestapt. (MvL)

Reageer op dit artikel