nieuws

Mooi rendement Nederlandse vastgoedfondsen

Financieel

Beleggers in Europees niet-genoteerd vastgoed moesten in het derde kwartaal genoegen nemen met een lager totaalrendement dan in het tweede kwartaal. Met een stijging van 3,4 procent naar 3,7 procent behoorden Nederlandse fondsen tot de best presterende van Europa.

Mooi rendement Nederlandse vastgoedfondsen

Dat blijkt uit de kwartaalindex van Inrev, de Europese branchevereniging voor niet-genoteerd vastgoed. De index volgt de prestaties van 278 fondsen. Het gemiddelde rendement in Europa daalde van 1,3 procent in het tweede kwartaal naar 1 procent in het derde kwartaal.

Fondsen gericht op het Verenigd Koninkrijk schreven zelfs rode cijfers. In het tweede kwartaal werd in het VK nog een positief rendement behaald van 0,7 procent, maar in derde kwartaal sloeg dat om naar -1 procent. Franse en Duitse fondsen rapporteerden daarentegen een sterk derde kwartaal met een stijging van respectievelijk 3 procent en 2 procent.

Het rendement van de zogenoemde ‘core’-fondsen, de vastgoedvehikels met een laag risicoprofiel, kromp van 1,4 procent naar 1,1 procent. Het totaal rendement van meer risicovolle ‘value added’-fondsen bleef met 0,3 procent stabiel.

Open-end fondsen noteerden een totaalrendement van 1,3 procent in het derde kwartaal, terwijl dat voor closed-endfondsen slechts 0,1 procent was.

Naar sector gemeten rendeerden woningfondsen het best. Het rendement steeg van 3,7 procent in het tweede kwartaal naar 4,2 procent in het derde kwartaal. Industrieel en logistiek vastgoed bleef eveneens in de zwarte cijfers met een rendement van 1,2 procent. Alle andere sectoren waren verlieslijdend met een negatief rendement van -0,2 procent voor kantoren en -0,3 procent voor winkelfondsen.

In haar commentaar op de uitkomsten zei Henri Vuong, directeur research en marktinformatie bij Inrev: ‘Hoewel de grenzen van de groei duidelijk zichtbaar worden in de Europese vastgoedmarkt, levert een groot deel van de niet-genoteerde sector nog altijd een mooi rendement. Vergeleken met andere belegging categorieën blijft vastgoed heel aantrekkelijk . De daling van de Britse rendement hangt waarschijnlijk samen met de brexit. Het wordt ook interessant om te zien of de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog invloed zal hebben op de index voor het vierde kwartaal.’

Reageer op dit artikel