nieuws

Zalando duikt weer in rode cijfers

Financieel

Zalando verwacht ondanks omzetgroei van 34 procent een verlies van 18 tot 32 miljoen euro te boeken over heel 2015. In 2014 boekte de webwinkel nog zijn eerste winst ooit.

Zalando duikt weer in rode cijfers

Dat maakte de Duitse webgigant – actief in vijftien landen waaronder Nederland – bekend op basis van voorlopige cijfers. De omzet in het derde kwartaal komt uit op 707 tot 717 miljoen euro, een groei van 41 tot 43 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Zalando in de eerste negen maanden van dit jaar komt uit in een bandbreedte van 2,084 tot 2,094 miljard euro. Dat betekent een omzetgroei van ongeveer 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

In plaats van een omzetgroei van ongeveer 30 procent verwacht Zalando over 2015 een omzettoename van 34 procent. Ondanks deze hogere groei zal Zalando dit jaar met een fors verlies afsluiten. Zalando rekent op een negatief bedrijfsresultaat in 2015 van 18 tot 32 miljoen euro. Vorig jaar schreef de internetretailer voor het eerst in zijn korte historie zwarte cijfers met een bescheiden winst van 4 miljoen euro.

Het verlies komt deels op het conto van hogere kosten voor pakketverwerking en marketing. Zo geeft het bedrijf regelmatig 20 euro korting als iemand voor 50 euro bestelt. Ook de vele retourzendingen kosten het bedrijf veel geld. Daarnaast heeft Zalando veel last van fraude, weet persbureau Bloomberg te melden. Klanten hoeven pas na ontvangst van hun bestelling te betalen. Klanten die dat niet doen, bezorgden Zalando alleen al in het tweede kwartaal een verliespost van 18,5 miljoen euro. Bij deze klanten zou minder dan 10 miljoen euro zijn teruggehaald, aldus Bloomberg.

Zalando trekt maandelijks 130 miljoen bezoekers. In Nederland staat Zalando volgens website Twinklemagazine.nl op plaats drie in de top van de grootste webwinkels. Bovenaan staat Ahold (met Bol.com, AH, Etos en Gall & Gall) en op 2 RFS Holding (Wehkamp en Fonq). Andere grote spelers zijn Coolblue, Thuisbezorgd.nl, H&M, KPN en Hema.

Reageer op dit artikel