nieuws

Vastgoedbedrijven liever minder afhankelijk van banken

Financieel

Europese vastgoedbedrijven en beleggers putten steeds meer uit verschillende bronnen om in hun financieringsbehoefte te voorzien. Ze willen vooral minder afhankelijk worden van banken, die de afgelopen jaren flink beperkt zijn geraakt in hun kredietverlening.

Vastgoedbedrijven liever minder afhankelijk van banken

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek [PDF] van Nyenrode Business University en ING Real Estate Finance (ING REF) onder Europese klanten van ING REF. Het betreft zowel beursgenoteerde vastgoedbedrijven als institutionele beleggers.

Een van de belangrijkste uitkomsten is dat vastgoedpartijen een financiering op basis van één object niet langer als optimaal beschouwen. Zij zijn ook bereid om extra te betalen, wanneer geput kan worden uit meerdere financieringsbronnen. Ten slotte hechten partijen in toenemende mate waarde aan de kennis en kunde van vastgoedfinanciers met een vestiging in het eigen land.

Jan-Evert Post, lid van het Global Management Team van ING REF: ‘De onderzoeksuitkomsten werpen licht op een sector in transitie, die zich positioneert voor de kansen die de aantrekkende economie zal gaan bieden. Het is zowel in het voordeel van financiers als kredietnemers wanneer vastgoedobjecten worden gebundeld als basis van een financieringsstructuur. Zeker nu kredietnemers het belang erkennen van differentiatie en willen putten uit verschillende financieringsbronnen.’

Reageer op dit artikel