nieuws

ING rondt verkoop Alt-A-portefeuille af

Financieel

ING en de Nederlandse overheid rondden hun overeenkomst af voor de afwikkeling van de door de staat gegarandeerde hypotheekportefeuille. Dat meldde ING dinsdag 17 december.

ING rondt verkoop Alt-A-portefeuille af

Hierdoor vervalt het recht van de overheid om twee leden te benoemen in de raad van commissarissen van ING. De huidige overheidscommissarissen hebben nu niet langer een groter stemrecht bij bepaalde beslissingen dan hun collega-toezichthouders.

De Nederlandse regering besloot begin november het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, te verkopen. De staat schoot ING begin 2009 te hulp met de overname van 80 procent van het risico op de portefeuille. De Europese Commissie (EC) stemde eerder deze maand in met de overeenkomst. Op diezelfde dag verkocht de overheid via een veiling bijna de helft van de portefeuille. De rest van de verkoop volgt binnen een jaar.

De overeenkomst heeft volgens ING geen effect op de resultaten. De kapitaalbuffer van de financiële instelling wordt er wel door versterkt. De zogeheten core tier 1-ratio, die de verhouding weergeeft tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen van de bank, verbetert door de transactie met 0,1 procentpunt.

Reageer op dit artikel