nieuws

ECB laat rente op historisch laag niveau

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft het voornaamste rentetarief op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Dat maakte de ECB donderdag 5 december bekend.

ECB laat rente op historisch laag niveau

Het besluit komt overeen met de verwachting van de meeste economen. Een maand eerder kwam de ECB nog tegen alle verwachtingen in met een renteverlaging. De centrale bank achtte die noodzakelijk om de inflatie in het eurogebied aan te jagen. Een lage inflatie of zelfs deflatie wordt gezien als een bedreiging voor de economische groei.

De depositorente, de vergoeding die de ECB betaalt op tegoeden die banken bij de centrale bank in Frankfurt onderbrengen, blijft op 0 procent. Onlangs zinspeelde hoofdeconoom en bestuurder Peter Praet van de ECB op de mogelijkheid van een negatieve depositorente. Banken zouden dan moeten betalen om overtollige middelen bij de ECB te stallen. Dat zou een stimulans kunnen zijn om meer geld uit te lenen. Een dergelijke stap wordt op korte termijn echter niet verwacht.

Reageer op dit artikel