nieuws

Direct rendement corporaties naar historisch record

Financieel

Deelnemers aan de IPD Corporatie Vastgoedindex werkten in 2012 efficiënter dan in 2008. Mede daardoor behaalden ze een historisch hoog direct rendement. Dat meldt IPD Benelux.

Direct rendement corporaties naar historisch record
Corporatiewoningen Voorburg

In 2008 ging gemiddeld 48,8 procent van de huurinkomsten op aan exploitatielasten, zoals onderhouds-, beheer- en vaste kosten. In 2012 daalde dat aandeel naar 43,8 procent.

Die daling voedt het gemiddelde direct rendement. Dat steeg in 2012 voor het vijfde jaar op rij naar 3,4 procent, een historisch hoog niveau. Verreweg de meeste deelnemers aan de index – 30 van de 37 corporaties – noteerden in 2012 een hoger direct rendement dan het driejaarsgemiddelde.

Een tweede oorzaak van deze stijging zijn de dalende vastgoedwaarden. Die ging ook in 2012 door: de index liet een indirect rendement zien van -3,9 procent, het laagste indirecte rendement in vijf jaar. Geen enkele deelnemer aan de index had in 2012 een positief indirect rendement. Over de afgelopen drie jaar behaalde slechts één corporatie een positief indirect rendement: de Wassenaarsche Bouwstichting.

In Vastgoedmarkt van december 2013, die vandaag verschijnt, geeft IPD Benelux de bedrijfsresultaten weer van de deelnemende corporaties aan de IPD Corporatie Vastgoedindex 2012.

Reageer op dit artikel