nieuws

Beleggers onttrekken geld aan vastgoedfondsen

Financieel

Beleggers hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar voor 800 miljoen euro teruggetrokken uit Nederlandse vastgoedfondsen. In dezelfde periode vorig jaar werd nog 1,2 miljard euro ingelegd.

Beleggers onttrekken geld aan vastgoedfondsen

Dat meldde de Nederlandsche Bank woensdag. Volgens de toezichthouder behaalden de fondsen van januari tot en met september een totaalrendement van 1,9 procent op hun beleggingen. In de eerste negen maanden van 2012 werd nog een rendement van 6,2 procent gerealiseerd.

In totaal hadden de Nederlandse vastgoedfondsen eind derde kwartaal een vermogen van 88,1 miljard euro onder beheer, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat hierbij zowel om fondsen die direct in bijvoorbeeld kantoorpanden investeren, als om fondsen die dit via aandelen en participatiebewijzen in ‘directe’ vastgoedfondsen doen. Vooral het ‘indirecte’ rendement op basis van koersmutaties en herwaarderingen pakte lager uit dan een jaar terug: min 0,8 procent tegenover een plus van 3,4 procent in de eerste drie kwartalen van 2012.

Vastgoedfondsen zijn na obligatiefondsen (229,9 miljard euro) en aandelenfondsen (223,5 miljard euro) de grootste categorie binnen de Nederlandse beleggingsinstellingen.

Reageer op dit artikel