nieuws

Adriaan Tervoort MLV-taxateur

Financieel

Begin december heeft Adriaan Tervoort MRE MRICS het certificaat CIS HypZert (MLV) behaald. Hij is nu bevoegd om de mortgage lending value (MLV) voor Duitse Pfandbriefbanken vast te stellen. Dit betekent dat zijn werkgever Savills kan voldoen aan de stijgende vraag van deze banken om de MLV in Nederland te bepalen.

Tervoort behoort tot een exclusieve groep van gespecialiseerde taxateurs die deze waarde buiten Duitsland mogen bepalen. In Nederland beschikken slechts vier mensen over het CIS HypZert (MLV)-certificaat, uitgegeven door het in Duitsland erkende HypZert. Zij dragen bij aan de kwaliteitsgarantie voor waardebepalingen van onroerend goed voor de financiële sector.

De MLV is van belang bij de hypotheekverstrekking door Pfandbriefbanken en helpt om het risico te kunnen vaststellen van de hypotheekportefeuille van een bank volgens de EU-Richtlijnen. De MLV wordt bepaald door een voorzichtige inschatting te maken van de toekomstige verkoopbaarheid van een onroerende zaak. De taxateur houdt rekening met de duurzame aspecten op de lange termijn, de normale en lokale marktcondities, het huidige gebruik en mogelijke alternatieven voor het gebruik. Speculatieve elementen worden niet meegenomen. Het betreft een langetermijnrisicobepaling die niet toepasbaar is op een waardering op een bepaald moment. Hiermee verschilt dit waardebegrip wezenlijk van de marktwaardedefinitie.

Reageer op dit artikel