nieuws

ECB verhoogt rente naar 1,5 procent

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in de eurozone verhoogd met een kwart procentpunt naar 1,5 procent. De ECB hoopt daarmee de inflatie in de eurolanden te temperen. De tweede renteverhoging van de ECB dit jaar kwam niet als een verrassing.

ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de eerste verhoging in april duidelijk doorschemeren dat de rente later in het jaar verder omhoog zou gaan vanwege de oplopende inflatie. De inflatie in de eurozone bedroeg in juni gemiddeld 2,7 procent. De ECB streeft ernaar de geldontwaarding te beperken tot maximaal 2 procent.

Trichet zei donderdag in een toelichting op het rentebesluit opnieuw dat de centrale bank scherp let op inflatie. Daarmee leek hij te hinten op een verdere verhoging van de rente later in het jaar. Economen verwachten dat de ECB de rente in het laatste kwartaal van dit jaar weer met een kwart procentpunt verhoogt, tot 1,75 procent. Trichet, die eind oktober zijn functie bij de ECB neerlegt, benadrukte echter dat de centrale bank zich nog nergens op heeft vastgelegd.

Reageer op dit artikel