nieuws

winst heijmans over 2005 stijgt naar 87 miljoen euro

Financieel

Heijmans heeft over het jaar 2005 een winst behaald van 87 miljoen euro tegenover een winst van 70 miljoen euro over 2004.

Per aandeel komt het resultaat uit op 3,67 euro tegen 3,12 euro over 2004. Heijmans zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders een dividend voorstellen van 1,45 euro per gewoon aandeel. In 2004 lag dat dividend op 1,22 euro.Een positieve invloed op het resultaat ging uit van een stijging van 11 procent van de verkoop van woningen, een substantiële bijdrage van grote infrastructurele projecten en een versterking van de resultaten van alle buitenlandse activiteiten. Van minder gunstige ontwikkelingen was sprake op het gebied van kleinschalige infrastructurele werken en in de toelevering. Heijmans gaat zich nog meer richten op de markt voor woningbouw. De marges op nieuwbouwwoningen zijn hoger dan die van grote infrastructurele projecten of de bouw van kantoren en winkels. ‘Heijmans wordt nog vooral geassocieerd met wegenbouw, terwijl we ook in woningbouw zitten’, aldus Heijmans-topman Guus Hoefsloot in een toelichting op de jaarcijfers. Ook ziet Heijmans een toekomst voor zichzelf weggelegd als dienstverlener.’ Heijmans begeeft zich steeds vaker aan de voorkant van het bouwproces’, legt Hoefsloot uit. Dat betekent dat het bedrijf meedenkt en adviseert in de beginfase (ontwerp) van bouwprojecten. Om deze strategie kracht bij te zetten, start Heijmans deze maand nog een grote landelijke campagne. Met de slogan ‘Het is geel en kan meer voor Nederland betekenen’. Zo ontwerpt en bouwt Heijmans momenteel wijken op maat voor ouderen die daardoor langer zelfstandig kunnen wonen of woonwijken compleet met een kinderdagverblijf en culturele voorzieningen. In het verlengde hiervan lanceert Heijmans halverwege dit jaar samen met andere bouwers een website die een overzicht geeft van nieuwbouwwoningen die te koop staan. De woningontwikkelaars, verenigd in de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal, gaan daarmee nadrukkelijk het gevecht aan met de bekende woningsite Funda van de NVM.Heijmans verwacht in de komende vijf jaar minimaal 23.000 nieuwbouwwoningen te verkopen van de 46.000 die het in portefeuille heeft. Vorig jaar verkocht Heijmans zo’n 3.800 woningen in vaak het middensegment (250.000 tot 300.000 euro), een stijging van 11 procent. Heijmans heeft een ontwikkelingspotentieel van 46.000 woningen en 675.000 m2 commercieel vastgoed.Heijmans vindt het overigens nog te vroeg in het jaar om een concrete prognose voor 2006 af te geven.

Reageer op dit artikel