nieuws

vvp wil bemiddelen tussen vastgoedaanbieders

Financieel

De samenwerking tussen de aanbieders van besloten vastgoedfondsen verloopt stroef.

De twee initiatieven vanuit de aanbieders om de transparantie te vergroten, lijken een tweedeling in die markt te symboliseren. ‘De Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) hoopt hierbij een bemiddelende rol te gaan spelen, zodat investeerders én aanbieders profiteren van de transparantie’, aldus Dion Bartels, bestuurslid van de VVP.Bartels roept alle aanbieders op zich aan te sluiten bij beide initiatieven. Vijf vastgoedaanbieders kondigden 3 mei jongstleden de oprichting van de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen (STV) aan. Zij willen een leeswijzer ontwikkelen zodat prospectussen op standaard wijze worden geschreven. Enkele weken later kondigde de Vereniging Aanbieders Besloten Vastgoedfondsen (VAB) haar doorstart aan. De VAB noemt zich tegenwoordig Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF) en stelt in haar verklaring dat ze de transparantie op de vastgoedmarkt wil verbeteren door middel van een standaard Total Expence Ratio. De aanbieders achter beide initiatieven lijken vooralsnog weinig met elkaar op te hebben. Volgens Bartels zijn zowel participanten alsook aanbieders van besloten vastgoedfondsen gebaat bij een goede samenwerking tussen alle partijen. Hij ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor de VVP. Bartels: ‘Als de STV en de VVF willen, zal ik proberen beide partijen op één lijn te krijgen. Uiteindelijk hebben de leden van de VVP baat bij een goed georganiseerde vastgoedmarkt. Daar horen natuurlijk alle aanbieders bij.’In Nederland investeerden particulieren de laatste tien jaar voor ruim 3 miljard euro in besloten vastgoedfondsen. 7 miljard euro wordt gefinancierd door banken door hypothecaire leningen. Dit komt neer op een totaal fondsvermogen van 10 miljard euro.Het gemis van transparantie in de vastgoedmarkt leidde vorig jaar tot Kamervragen door het PvdA-kamerlid Heemskerk. De minister van Financiën, Gerrit Zalm, stelde daarop een deadline in voor de aanbieders. Als zij niet voor 1 juli aanstaande een duidelijke gedragscode opstellen, dan zal de overheid ingrijpen.

Reageer op dit artikel