nieuws

Vastgoedportefeuille ABP groeit met dubbele cijfers

Financieel

De vastgoedbeleggingen van pensioenfonds ABP zijn in 2003 met ruim 11 procent toegenomen tot 16,5 miljard euro.

Vooral de, grotendeels Amerikaanse, beleggingen in vastgoedfondsen presteerden goed. Bij een volledige afdekking van de dollar kwam het rendement van deze vastgoedaandelen uit op 24,7 procent. De totale vastgoedportefeuille maakte vorig boekjaar een rendement van 14,2 procent.Ongeveer 75 procent van de vastgoedportefeuille van het grootste pensioenfonds van Nederland bestaat uit beursgenoteerde vastgoedaandelen. Het grootste beursgenoteerde belang zit in het Nederlandse vastgoedfonds Corio, ongeveer 800 miljoen euro. ABP heeft ook een groot belang in Rodamco Europe, zo’n 530 miljoen euro. Grootste vastgoedbelegging is nog altijd het belang in Vesteda, het op afstand geplaatste woningfonds. Deze belegging was eind 2003 goed voor een waarde van 1,9 miljard euro.Het pensioenfonds zag in 2003 de dekkingsgraad toenemen van 103 naar 109 procent. De totale omvang van de beleggingsportefeuille steeg met bijna 15 miljard euro naar ruim 150 miljard euro. Het rendement op de totale portefeuille bedroeg vorig jaar 11 procent.

Reageer op dit artikel