nieuws

herwaardering stuwt winst wereldhave

Financieel

Het vastgoedfonds Wereldhave heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een winst behaald van 70,6 miljoen euro, 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toename werd vooral gerealiseerd door een herwaardering van bezittingen van de Haagse onderneming. Vooral bezittingen in Frankrijk en Finland werden opwaarts bijgesteld. Maar volgens Wereldhave werd het vastgoed in alle landen, waar het bedrijf actief is, meer waard. Het directe resultaat, dat bestaat uit huuropbrengsten en kosten voor rente en beheer, daalde met 0,8 miljoen euro naar 29 miljoen euro. Wereldhave zag de rentekosten stijgen met 1,8 miljoen euro, mede door de aankoop van het Towers Business Park in Manchester.De vastgoedportefeuille van Wereldhave kwam eind maart uit op 2,266 miljard euro. In het Verenigd Koninkrijk heeft Wereldhave op 17 maart 2006 een kantoorgebouw te Warwick verkocht. Met de verkoop is een vervreemdingsresultaat van 7,4 miljoen euro behaald, maar daardoor daalde de portefeuilleomvang wel iets. In het huidige tweede kwartaal heeft Wereldhave in Nederland ook nog een bedrijfspand verkocht te Breda. De verkoopopbrengst was nagenoeg gelijk aan de boekwaarde op 31 maart 2006.De in het jaarverslag 2005 reeds aangekondigde verkoop van het kantoorgebouw te Clichy in Frankrijk zal binnen afzienbare tijd worden afgerond. Naar verwachting zal met de verkoop een aanzienlijke meerwaarde in vergelijking met de boekwaarde op 31 maart 2006 kunnen worden gerealiseerd. Het door Wereldhave destijds zelf ontwikkelde project werd in 2002 in exploitatie genomen. Wereldhave heeft besloten het pand te verkopen om de sterk gestegen waarde van het pand te verzilveren.Voor het jaar 2006 doet Wereldhave vooralsnog geen resultaatvoorspelling. De ontwikkeling van het direct resultaat is vooral afhankelijk van het tempo en de mate waarin nieuwe aankopen kunnen worden toegevoegd aan de portefeuille, aldus Wereldhave.

Reageer op dit artikel