nieuws

ecb verhoogt rente met kwart procentpunt

Financieel

De rente in de eurozone is verder omhoog gegaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde het belangrijkste tarief met een kwart procentpunt naar 3,5 procent. Het is de zesde renteverhoging door de ECB sinds december vorig jaar. Analisten hadden al rekening gehouden met een renteverhoging, waarop de ECB al verschillende keren had gezinspeeld. Er wordt ook rekening gehouden met verdere renteverhogingen volgend jaar. Door de verwachte renteontwikkelingen is de koers van de euro de afgelopen tijd flink gestegen ten opzichte van de dollar.Volgens de ECB staat de economie in de eurozone er momenteel goed voor. Daardoor is er ruimte voor een renteverhoging. De bank laat zich in zijn besluitvorming vooral leiden door de ontwikkelingen van de inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van dicht bij de 2 procent. ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting op het rentebesluit weten dat de hogere rente nodig is om het inflatiegevaar tegen te gaan. Dit gevaar is nog altijd aanwezig en daarom worden de inflatieontwikkelingen zeer scherp in de gaten gehouden, aldus Trichet.De ECB-president merkte verder op dat het renteniveau in de eurozone nog steeds aan de lage kant is. Meer renteverhogingen worden niet uitgesloten, aldus Trichet. In de Verenigde Staten bedraagt het belangrijkste rentetarief 5,25 procent. De Britse centrale bank hield donderdag de rente op 5 procent. De centrale bank van Denemarken verhoogde het belangrijkste rentetarief donderdag met een kwart procentpunt naar 3,75 procent.Trichet stelde ook zijn verwachtingen voor de groei van de economie van de eurozone voor dit jaar en volgend jaar naar boven bij. Hij gaat voor dit jaar uit van een economische expansie van 2,7 procent tegen een eerdere prognose van 2,5 procent. In 2007 groeit de economie van de eurolanden met 2,2 procent. Eerder ging Trichet uit van 2,1 procent groei in 2007. In 2008 komt de groei uit op 2,3 procent, aldus de ECB-baas. Trichet verwacht dat de inflatie in 2006 uitkomt op 2,2 procent en in 2007 op 2 procent. Eerder ging de ECB uit van een inflatie van 2,4 procent voor 2006 en 2007.

Reageer op dit artikel