nieuws

beleggers slepen bakkenist & emmens voor rechter

Financieel

Beleggers in de maatschap Atlanta Crossville hebben een rechtzaak aangespannen bij de Amsterdamse rechtbank tegen Bakkenist & Emmens te Zeist.

De beleggers verwijten deze aanbieder van vastgoedbeleggingsproducten mismanagement van een woningbouwproject in Atlanta, Georgia.De 56 vennoten zijn vrijwel hun hele inleg kwijt. De Nederlandse maatschap heeft 4,26 miljoen dollar belegd in een partnership naar Amerikaans recht met een general partner als beherend vennoot. Deze general partner, een Amerikaanse projectontwikkelaar, heeft het geld gedeeltelijk niet gebruikt voor het woningbouwproject, waarvoor het was bedoeld. Bijna de gehele initiële inleg van 60.000 dollar per deelname is in rook opgegaan. De beleggers klagen Bakkenist & Emmens aan voor het leveren van een wanprestatie. Ook zou er valse informatie zijn verspreid, meldt het Financieele Dagblad, dat beschikt over de dagvaarding. In een reactie tegenover Vastgoedmarkt ontkent directeur Jan Emmens van Bakkenist & Emmens niet dat er door de Amerikaanse ontwikkelaar is gefraudeerd. ‘De vraag die voor ons ligt, is of wij dat hadden kunnen voorkomen. Wij zijn van mening van niet.’ Hij stelt ook dat er geen sprake is geweest van het verspreiden van valse informatie. ‘We sluiten niet uit dat er in de communicatie hier en daar wat fout is gegaan, maar dat is wat anders dan valse informatie verspreiden.’ De directie van Bakkenist & Emmens – Jan Emmens en Tom Bakkenist – zijn tevens nauw betrokken bij de Vereniging van Aanbieders van Besloten Vastgoedbeleggingen (VAB). Deze branchevereniging zet zich in voor meer transparantie in de sector. In december vorig jaar verkocht Fortis Vastgoed zijn 55-procentsmeederheidsbelang in Bakkenist & Emmens aan de beide directieleden.Het zou voor zover bekend de eerste keer zijn dat beleggers in een vastgoedmaatschap naar de rechter stappen. Dion Bartels van de onlangs opgerichte Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) zegt dat zijn belangenvereniging niet is betrokken bij de rechtszaak. ‘Dit is geen goede ontwikkeling. Dit is slecht voor de markt en slecht voor de verhoudingen. Ik hoop niet dat dit gaat leiden tot een claimcultuur.’

Reageer op dit artikel