blog

What about sociale infrastructuur?

Financieel

Naast de vele transacties ging het deze week verder eigenlijk maar over één ding in alle vastgoednieuwsberichten, de woningmarkt.

What about sociale infrastructuur?
Wendy Verschoor

Zo loopt de druk op de middelgrote steden op, was het woningaanbod in de regio Utrecht nog nooit zo laag, is de gemeente Amsterdam juist koel over vertrekkende beleggers, mengt ook de minister zich in de discussie over particuliere woningbeleggers, wordt er sterke groei in steden en randgemeenten verwacht, wordt gewaarschuwd voor minder verduurzaming van woningen door teruglopend aantal transacties, schieten de prijzen van nieuwbouwwoningen door het dak en springt zelfs Radar op de trein van woningnood. Dat is een hele mond vol!

We zijn heel goed in het constateren van issues op de woningmarkt en denken ook in brede kring na over hoe we dit probleem moeten oplossen. Gemakshalve laat ik de stikstofdiscussie dan maar even buiten beschouwing. Maar waarom is er in alle plannen zo weinig te lezen over de sociale infrastructuur die samengaat met alle ontwikkelingen op de woningmarkt. Natuurlijk is vanuit de piramide van Maslow een dak boven je hoofd een eerste behoefte, maar scholen en sportvoorzieningen zijn niet minder belangrijk. Die groeien echter onvoldoende mee met de woningmarkt, dus vormen een minstens net zo’n groot probleem. Maar daar hoor je niemand over……

Over de auteur
Wendy Verschoor is directeur van Videres.

Reageer op dit artikel