blog

Meest aantrekkelijke steden om te wonen, wat is van belang?

Financieel

Wat maakt een stad aantrekkelijk om in te wonen? Veel factoren zijn van belang, maar veiligheid, schone lucht, woningen en toegang tot onderwijs en werk zijn belangrijke factoren.

Meest aantrekkelijke steden om te wonen, wat is van belang?
Column Laurentien Kok

Amsterdam scoort steevast hoog op deze lijstjes, net als andere Europese steden als Frankfurt, Hamburg, Wenen en Zürich. Ook Canadese steden als Vancouver scoren hoog. Zuid-Amerikaanse steden scoren laag, doordat de veiligheid er een probleem is, evenals de politieke instabiliteit.

Die veiligheid is niet het probleem in Azië. Waarom scoren Aziatische steden dan laag? Luchtverontreiniging, politieke instabiliteit en persvrijheid spelen daarbij een rol. Singapore scoort hoog op politieke stabiliteit, wat zich vertaalt naar de grote private banking-sector en andere financiële markten en veel expats aantrekt die werkzaam zijn in die financiële sector. Op de parameter persvrijheid scoort Singapore steevast zeer laag en dat kost dus punten in de wereldwijde ranking. Veiligheid is geen probleem, want Singapore is een van de veiligste steden ter wereld zonder serieuze criminaliteit. Waar anders laat je je tasje achter in een nachtclub en kun je dat de volgende dag bijna altijd weer ophalen met complete inhoud?

Elke keer als er een lijstje wordt gepubliceerd – hetzij door The Economist, hetzij door een adviesorgaan van de Verenigde Naties – staan de Singaporezen op hun achterste benen.
Objectieve lijstjes nemen namelijk niet de specifieke kwaliteiten van Singapore in acht, is de heersende mening. Ook onderwijs is een factor. En toegang tot goed en goedkoop onderwijs is er in Singapore voor buitenlanders niet. Internationale scholen zijn voor expats de enige optie. Singaporese scholen zijn voorbehouden aan Singaporese paspoorthouders. Dus is Singapore van mening dat het land juist hoog moeten scoren op toegankelijkheid van scholen en onderwijs.

Ook het vinden van werk wordt steeds moeilijker voor buitenlanders door minimumeisen aan het salaris en een maximum aantal buitenlandse medewerkers per bedrijf. Van een vrij verkeer van goederen en diensten en een Bosman-arrest heeft de overheid nog nooit gehoord. Singapore constateert dat de werkloosheid laag is en iedereen een huis heeft. Dat er veel verborgen werkeloosheid is, wordt over het hoofd gezien. Naast de ‘importarbeiders zonder rechten’ uit de omliggende landen die al het werk doen waar de gemiddelde Singaporees geen zin in heeft, hebben de andere buitenlanders ook een beperkte verblijfsvergunning. De verblijfsvergunning is afhankelijk van werk en het betalen van belasting. Kortom, levert de buitenlander genoeg geld op? Dat kost het land weer punten op de mensenrechtenparameter.

De woningmarkt is net als het onderwijs gesegregeerd. Buitenlanders mogen in principe geen woningen of appartementen kopen. Als een buitenlander hiervoor wel toestemming krijgt, zijn hoge additionele belastingen bij aankoop en verkoop aan de orde. Een woning of appartement huren kan uiteraard wel, maar de meeste woningen en appartementen vallen in de gereguleerde sector, die ook niet toegankelijk is voor buitenlanders. Hierdoor zijn huren voor Europese begrippen exorbitant hoog, omdat er op die manier een aparte markt is gecreëerd.

Maar Singapore blijft een populair land voor veel expats. Het land heeft veel kwaliteiten die het fijn maken er een paar jaar te wonen. Zo is het er vrijwel altijd zonnig bij dertig graden Celsius. Ook is de regio interessant om te werken en te reizen, met alles binnen handbereik. Een klein beetje gelijk hebben die Singaporezen dus wel, het land en de stad verdienen een iets hogere plaats op de ladder van meest leefbare steden ter wereld. Alles is immers perceptie.

Dit is overigens een van mijn laatste columns. Na acht jaren Singapore verhuis ik binnenkort terug naar een van de meeste aantrekkelijke steden om te wonen, namelijk Amsterdam. Ik kijk ernaar uit.

Over de auteur
Mr Laurentien Kok is kandidaat-notaris in Singapore en Nederland bij Bird & Bird.

Deze column verscheen in Vastgoedmarkt van september 2018

Reageer op dit artikel