blog

Rutte III en de FBI

Financieel

Rutte III en de FBI
Johannes van Bentum

Bij de grotere vastgoedbeleggers zit sinds de publicatie van het regeerakkoord de schrik goed in de benen.

Rutte III legt de bijl aan de wortel van het fiscaal gunstige beleggingsklimaat in Nederland. Per 2020 komt volgens de plannen een einde aan de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting van zogeheten FBI’s. En dat zijn er nogal wat. Het gaat om bedrijven als Wereldhave, Vastned en fondsen van partijen als Altera, Bouwinvest en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Het is op z’n minst verontrustend dat in de hoofden van Haagse ambtenaren de vastgoedsector nog steeds beelden oproept van snel geschuif met geld, waarbij de Belastingdienst het nakijken heeft. De sector heeft blijkbaar nog steeds een imagoprobleem. Als er extra inkomsten gevonden moeten worden, zijn er nog wel wat stenenschuivers die kunnen worden geplukt, lijkt de redenatie.

Tegelijkertijd heeft Rutte III forse ambities op het terrein van woningbouw, vooral in het middenhuursegment. In totaal moeten er 1 miljoen woningen worden bijgebouwd, waarvan 800.000 in de Randstad. Het aandeel huurwoningen zou worden ondergebracht in de fondsen die op termijn vennootschapsbelasting moeten gaan afdragen. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Dat beleggers zich overvallen voelen is opmerkelijk, daar de voornemens al halverwege 2016 in Den Haag bekend waren. Heeft de belangenvereniging van Nederlandse beleggers zitten slapen? Een verzachtende omstandigheid is wel dat de beleidsvoornemens werden gepresenteerd in een stuk van 496 pagina’s, waarbij ook legio alternatieven werden aangedragen. Maar toch, het voorstel van zo’n ingrijpende maatregel zou hier en daar toch al wel wat alarmbellen hebben kunnen laten rinkelen.

Ondertussen weten beleggers nog steeds moeiteloos de weg naar Nederland commercieel onroerend te vinden. In Amsterdam vinden kantoorbeleggers alternatieven voor de dure kantoren aan de Zuidas. In deze editie eigen onderzoek van Vastgoedmarkt naar de alternatieve gebieden in de hoofdstad waarnaar beleggers uitwijken.

De stemming was ook opperbest tijdens de recente beurs Expo Real in München. De druk op de markt neemt volgens deskundigen alleen maar verder toe. ‘Iedereen wil kopen, niemand wil verkopen’, is de analyse. Vooruitkijkend naar volgend jaar is men het erover eens dat aanvangsrendementen verder zullen dalen. Nederland profiteert, want die liggen hier voor core vastgoed gemiddeld 130 basispunten boven die in markten om ons heen.

Deze editie heeft als thema vastgoedvermogensbeheer. U leest daarin onder andere de voorspelling dat er dit jaar voor het eerst meer dan 10 miljard euro aan commercieel vastgoed wordt verkocht aan buitenlandse partijen. Nederland is daarmee volgens Cushman & Wakefield de populairste vastgoedbestemming ter wereld. Relatief gezien dan, dat wel.

Dit hoofdredactioneel commentaar verscheen in Vastggoedmarkt van oktober 2017.

Reageer op dit artikel