blog

Feestneuzen en serpentines

Financieel

Feestneuzen en serpentines
Johannes van Bentum

Negentien miljard euro. Dat is het totale beleggingsvolume waarop de Nederlandse vastgoedsector volgens cijfers van Vastgoedmarkt Research dit jaar afstevent als binnenlandse en buitenlandse beleggers in ongewijzigd tempo in commercieel vastgoed blijven investeren.

Een forse verbetering van de all time high van circa 16,5 miljard die in 2007 op het scorebord verscheen. Bij de internationale vastgoedadviseurs aan de Amsterdamse Zuidas liggen de feestneuzen en serpentines al klaar om bij de jaarwisseling dit nieuwe record te vieren.

De Amerikaanse vastgoedonderzoeker RCA kwam – mede op basis van cijfers van Vastgoedmarkt Research – vorige week tot de geruststellende conclusie dat het prijsniveau van commercieel vastgoed in Amsterdam nog steeds 28 procent onder de top van 2007 ligt. Dat staat in schril contrast tot de niveaus in steden als New York, Londen en Parijs, waar de prijzen 40 tot 90 procent boven de piek van 2007 liggen. Een geruststelling, want bij het keren van het tij valt de vloedgolf aan buitenlands geld niet in één keer weg. Geld zoekt zich immers, net als water, een weg naar het laagste punt. Toch is het niet onverstandig alvast een gedachte te wijden aan het vraagstuk waar wij ons geld mee gaan verdienen als het rentespel van de Europese Centrale Bank ten einde komt.

Voorlopig gaat de verkoop echter onverminderd door, wat goed nieuws is voor de vastgoedfinanciers. Vooruitlopend op nieuwe wetgeving rondom het aanhouden van kapitaalbuffers en stresstests die voor 2018 op het programma staan, zijn banken bezig hun balansen op te schonen. Dat verklaart het aanbod van grote pakketten zogeheten non-performing loans. Die zijn nog steeds in trek bij buitenlandse investeerders die niet afkerig zijn van wat risico.

De Nederlandse vastgoedbeleggers hebben de waarde van hun beleggingen in vastgoed in de afgelopen drie jaar met 45 procent zien toenemen. Maar ook daar tekenen zich de eerste aanwijzingen af dat de rek eruit is. Een belangrijke indicatie is dat beleggers inmiddels negatieve rendementen boeken op beursgenoteerd vastgoed. Dat wordt algemeen gezien als een aanwijzing dat het in het vastgoed niet allemaal meer vanzelf gaat.

Beleggers staan in deze editie van Vastgoedmarkt in de schijnwerpers. Allereerst door de jaarlijkse ranglijst van Nederlandse vastgoedbeleggers, die dit jaar voor het eerst ook als whitepaper in de site van Vastgoedmarkt kan worden gedownload. De oplage van deze editie is extra groot, omdat ook de bijna vijfduizend leden van de belangenvereniging van particuliere vastgoedbeleggers Vastgoed Belang ontvangen. Hetzelfde is het geval met special Outlook 2018, die in december van dit jaar verschijnt en vooruitblikt op het komende beleggingsjaar.

Dit hoofdredactioneel commentaar verscheen in Vastgoedmarkt van september 2017.

Reageer op dit artikel