nieuws

NVM innovatiecongres: ‘Recessie in 2020 onwaarschijnlijk’

Data en technologie

Een recessie in 2020 ligt volgens econoom Mathijs Bouman niet voor de hand, zo hield hij gisteren het publiek bij het NVM Business Innovatiecongres voor. 

NVM innovatiecongres: ‘Recessie in 2020 onwaarschijnlijk’

Alle techniek is voorhanden om de vastgoedsector om te vormen tot een datagedreven en innovatieve sector. Dit kan een bebouwde omgeving opleveren die schoner en prettiger is en voorzieningen heeft die beter afgestemd zijn op de gebruikerswens. Innovaties kunnen echter ook bedreigend zijn voor vastgoedpartijen, zoals de quantum computer die alle datacentra overbodig maakt.

Een en ander bleek tijdens het derde NVM Business Innovatiecongres in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. NVM Business wil met zijn jaarlijkse innovatiecongres nieuwe technologieën en innovaties voor het voetlicht brengen. Ongeveer 700 vastgoedprofessionals waren op het evenement afgekomen.

Onno Hoes

Het publiek kon ook kennismaken met Onno Hoes, de nieuwe NVM-voorzitter. VVD-prominent Hoes is blij dat het kabinet de stikstofcrisis aanpakt. ‘De bouw is het probleem niet. De bouw- en vastgoedsector kunnen juist een enorme bijdrage aan de duurzaamheid van Nederland leveren; het vastgoed wordt steeds duurzamer en klimaatneutraal.’

Langetermijnwaarderingen

Marcel de Boer, de afgezwaaide voorzitter van NVM Business, nam een boek van Tom Berkhout, professor Real Estate Nyenrode, in ontvangst. Het boek – Economisch waarderen van vastgoed. Langetermijnwaarderingen van vastgoed – was er mede op initiatief van De Boer gekomen. ‘We moeten geen overdreven belang hechten aan marktwaarde. De belegger heeft een vooruitkijkspiegel nodig. Waar zit de toekomstige vastgoedwaarde in verborgen; dat is belangrijker’, aldus Berkhout.

Data en technologie

De Boer heeft hij zich beijverd voor de toepassing van meer data en technologie in de taxatie- en makelaarssector. ‘Ik heb geprobeerd de sector hier collectief over te laten nadenken. Ook heb ik gehamerd op het belang van een betere samenwerking, ook internationaal. We hebben kennis van buiten hard nodig. Daarom ben ik enorm blij dat ook Cushman & Wakefield en binnenkort Savills en JLL lid van NVM Business worden.’

Compacte campus

Architect Ben van Berkel, oprichter van UNStudio en ontwerper van de Erasmusbrug, werkt eveneens veel met data. ‘Dat heb ik ook gedaan met het ontwerp van het hoofdkantoor van Booking.com. Met data kon ik de passantenstromen op Oosterdokseiland in kaart brengen en zien welk type mensen er loopt. Zo ontdek je welke voorzieningen in het kantoor het beste zullen werken. Het complex wordt een compacte campus, waar iedereen elkaar kan zien, ontmoeten en kennis kan delen in een dynamische omgeving. Het moet een place to be worden, niet alleen een productieomgeving. Het gebouw is ook een recruiting tool.’

Ik hoor overal dat campusprojecten nu in zijn. Maar daar is niets innovatiefs aan

Gebouwen adaptief maken

Maarten de Gruyter, medeoprichter van projectontwikkelaar Boelens de Gruyter, is sceptisch over ‘innovaties’. ‘Ik hoor overal dat campusprojecten nu in zijn. Maar daar is niets innovatiefs aan: Philips had begin 20e eeuw al campussen waar werknemers werkten, woonden en zich vermaakten.’ Hij wendt zijn innovatiekracht liever aan om gebouwen adaptief te maken. Zo heeft Boelens de Gruyter in de Houthavens een kantoorpand ontwikkeld (MediaXplain) dat in de toekomst gemakkelijk te transformeren is naar appartementen.

Wolkenkrabber in Amsterdam

De Gruyter: ‘Op dit moment zijn we ook bezig met een aantal kantoorontwikkelingen, waarbij het parkeren niet ondergronds gemaakt wordt maar extra luxe bovengronds. Zo blijft deze ruimte – vanwege veranderende mobiliteitsbehoeften – in de toekomst niet ongebruikt maar is dan te transformeren naar supermarkt, foodcourt of bioscoop.’ Mocht hij zijn droomproject uitvoeren, wist hij het wel. ‘Dan zou ik een wolkenkrabber van 250 meter in Amsterdam neerzetten.’

Creatieve industrie

Willem Sijthoff, oprichter van Sijthoff Mediagroep,  vindt de bouw- en vastgoedsector weinig innovatief. Zelf werd hij dit jaar tot Amsterdams vastgoedman van het jaar uitgeroepen. Hij transformeerde de voormalige Diamantbeurs aan het Weesperplein tot Capital C, een hotspot voor de creatieve sector. Alle domeinen van de creatieve industrie komen in het gebouw samen: advertising, design, media, communicatie, marketing, IT, fotografie en kunst. Sijthoff Media is er zelf met 100 man gevestigd.

Inefficiëntie in de bouw

‘De mediasector is al 20 jaar geleden begonnen met digitalisering, deze sector pas net. Dat heeft te maken met de leiders in de sector, maar ook met het personeel. Wie niet tech-savvy is, komt er bij mijn bedrijf niet in. In de bouwsector geldt dat criterium niet. Er is zoveel inefficiëntie in de bouw. Vooral op het gebied van communicatie gaat veel mis. Er zijn allerlei digitale tools daarvoor die al jaren werken, maar blijkbaar worden die niet (goed) gebruikt.’

Op kruispunt

Tot slot gaf econoom-journalist Mathijs Bouman een macro-economische vooruitblik. Zijn conclusie: een recessie is in 2020 onwaarschijnlijk. ‘Volgens de conjunctuurklok van het CBS zitten we sinds medio 2018 niet meer in een hoogconjunctuur. Nu staan we op een kruispunt; er is geen recessiesignaal maar het beste is er wel vanaf. Het CPB verwacht een groei van 1,5 procent in 2020 tegen 1,8 procent dit jaar. De investeringen dalen wel fors naar 2,3 procent in 2020 van 4,8 in 2019. Het grootste risico voor Nederland is een bouwstop; dat kan een bnp-krimp van 1,5 procent veroorzaken. Zelfs al zouden Trump en Brexit een recessie veroorzaken, dan is die al preventief opgelost door de stimulerende ECB én het kabinet.’

Reageer op dit artikel