nieuws

Savills brengt impact tech innovaties in kaart

Data en technologie

Savills brengt impact tech innovaties in kaart
Els van Bronckhorst, Head of Occupier Services bij Savills

In het Savills What Workers Want onderzoek vroeg de vastgoedadviseur 11.000 Europese kantoormedewerkers welke vijf technologische innovaties leiden tot disruptie van de werkomgeving.

Ongeveer de helft van alle Europese kantoormedewerkers geeft aan open te staan voor het gebruik van een kantoorapp. De app kan bijvoorbeeld gebruikt worden om toegang te krijgen tot het gebouw, voor het boeken van vergaderzalen, voor een wasserette service, voor het betrekken van medewerkers bij evenementen en voor het vinden van beschikbare werkplekken in het kantoor.

Opvallend is dat met name respondenten op directieniveau (66 procent) aangeven een kantoorapp nuttig te vinden, stelt Els van Bronckhorst, Head of Occupier Services bij Savills. Slechts 39 procent van de medewerkers in een niet-leidinggevende rol gaf aan een app handig te vinden. Met behulp van een app is het mogelijk om efficiënter te werken, door bijvoorbeeld tijd te besparen in het vinden van collega’s of beschikbare vergaderruimtes. Tevens kunnen managers via een app inzicht krijgen in de dagindeling hun team, waarmee zij handvatten krijgen om te sturen op efficiëntie; dit zou tot een hogere productiviteit kunnen leiden.

Duurzame kantoren

Beleggers leggen steeds meer nadruk op de duurzaamheidsprestaties van hun gebouw(en). Dit is niet zonder reden; ongeveer 60 procent  van de Europese kantoormedewerkers hecht veel waarde aan de duurzaamheidsprestatie van het gebouw waarin zij werken. ‘In een markt waar het aantrekken van talent een uitdaging is, kan het voordelig zijn voor bedrijven om kritisch te kijken naar de kantoorruimte die ze huren’, aldus Van Bronckhorst. Verhuurders zullen tegelijkertijd voordeel kunnen halen uit het voldoen aan de duurzaamheidswensen van haar gebruikers.

Visueel aantrekkelijke werkomgeving

Een visueel aantrekkelijke werkomgeving is belangrijker dan ooit in de strijd om talent. Van de kantoormedewerkers die regelmatig op Instagram zitten, wil 25 procent het liefst in flexibele kantoorruimte werken, ten opzichte van 18 procent van degenen die Instagram niet gebruiken.

Of iets ‘Insta-waardig’ is wordt steeds belangrijker en deze trend is al duidelijk zichtbaar in de retail en horeca. Ook aanbieders van flexibele kantoorruimte zullen blijven focussen op de vormgeving van hun werkomgeving om zich zo te onderscheiden en om daarmee nieuwe gebruikers aan te trekken. Doordat werkomgevingen op social media worden gedeeld en aanbevolen, zal de groei van flexibele kantoorruimtes naar verwachting alleen nog maar verder toenemen.

Invloed e-commerce

E-commerce is niet alleen een ‘disruptor’ in retail en logistieke sector, maar ook in de kantorenmarkt. Kantoormedewerkers winkelen steeds meer online en laten hun bestelling op kantoor bezorgen. Echter, slechts 36 procent  van de Europese kantoormedewerkers zijn tevreden met de voorzieningen die hun kantoor hiervoor biedt. Het Verenigd Koninkrijk (27 procent) en Nederland (26 procent) zijn het minst tevreden als het gaat om pakketbezorging en -lockers in de buurt van hun werkplek; dit zijn tevens de landen waar in verhouding het meest online gewinkeld wordt. Werknemers in Polen kopen verhoudingsgewijs minder online en zijn dan ook meer tevreden met de pakketbezorgingsruimte op kantoor. Zowel verhuurders als huurders zouden zichzelf de vraag kunnen stellen of de begane grond en de eerste verdiepingen van de gebouwen efficiënt worden gebruikt, of dat deze ruimte ook ingericht zou kunnen worden voor de opslag van pakketjes om zo aan de moderne wensen van medewerkers te voldoen.

Toegang tot juiste technologie

De verschuiving naar flexibel werken is een op zichzelf staande ‘disruptor’ in de kantorenmarkt, stelt Van Bronckhorst.  Gemiddelde huurtermijnen zijn korter geworden en we zien dat in markten waar flexibele kantoorconcepten sterk vertegenwoordigd zijn,  transacties voor kleinere units afnemen. In flexibele kantoren is het gebruik kunnen maken van relevante technologie essentieel, echter geeft 30 procent van de respondenten aan dat ze hier in de huidige situatie niet over beschikken. De kwaliteit van wifi in kantoor wordt als de op één na belangrijkste factor beoordeeld in het onderzoek. ‘Niet zo gek aangezien steeds meer programma’s vanuit de cloud werken en men overal ter wereld toegang wil hebben tot bestanden om zo productief mogelijk te kunnen werken. Huurders zoeken daarom naar kantoorruimte met een WiredScore certificaat; een nieuw keurmerk voor internetkwaliteit binnen kantoorgebouwen.’

Reageer op dit artikel